Vitalie VOVC // Săptămâna în care am intrat în faza decisivă a războiului

Suntem încă în amorțeala (deseori etilică, deși citind știrile din Republica Moldova, nu prea simți diferența) sărbătorilor de iarnă care în Republica Moldova mai sunt încă dublate, ceea ce un psihiatru ar categoriza destul de ușor și i-ar prescrie și leac, dacă ne-am fi referit la o persoană și nu la o formațiune statală.
În țara vecină războiul continuă. Au trecut 318 zile de la invazia masivă a Ucrainei de către trupele ruse . Luptele continuă și se moare în continuare cu miile. Cred că pot afirma cu suficientă certitudine că am intrat în faza a treia a războiului.
Prima fază s-a încheiat cu eșecul planului inițial putinist, acel de a cuceri Kievul în câteva zile și de a-l re-întroniza pe Janukovici în locul lui Zelenski. A doua fază a luat sfârșit cu eșecul anexării a câteva regiuni: Harkiv, Herson, Lugansk, Zaporojie, Donețk. Nici una din regiunile la care a pretins putin (el s-a și comparat cu Petru I anunțând că, aidoma țarului, a „înmulțit” pamânturile Rusiei) nu este ocupată în întregime, iar unicul centru regional, Herson, a fost eliberat de către armata Ucrainei. Chiar și încercările crâncene de a cuceri cel puțin Donbassul s-au soldat cu un eșec: Bahmut nu a căzut!
Dacă pentru prima fază rusia a folosit preponderent armata, pentru a doua au fost deja folosite resurse exterioare: grupul de mercenari „Wagner” care a angajat masiv criminali încarcerați și mobilizații primului val. Cu toate acestea, chiar și pentru etapa a doua, rusia a continuat să vorbească depsre „operațiune specială”, să ascundă meticulos numărul victimilor și să pedepsească crunt orice tentativă de a folosi cuvântul „război”...
Timpul ne va arăta dacă am dreptate ori ba, dar ceva îmi spune că regimul putinist a început faza războiului total. Putin a înțeles că a pierdut și încearcă disperat să se salveze. Cred că de acum încolo, treptat, se va folosi cuvântul „război” din ce în ce mai des și mai deschis. Bineînțeles, propaganda va spune că rusia duce un război mesianic pentru existență împotriva Occidentului decadent care îi vrea moartea. Pentru cei mai proști va funcționa discursul „Rusia va salva lumea!”.
Pentru cei mai "sofisticați" va fi în continuare, prin toate mijloacele (media, rețele de socializare, etc.), demonstrată și construită o viziune a unui Occident corupt, decadent, subordonat unor interese meschine de grup ș.a.m.d. Nimic nou sub soare: dacă ați apucat să priviți postul RT pe undeva prin Europa știți despre ce vorbesc. Numărul victimilor printre militarii ruși nu va mai fi tăinuit într-atât de groaznic, dimpotrivă, cred că se va insista pe cultivarea unui sentiment de răzbunare: „Cum? Nu vedeți? Băieții noștri tineri sunt omorâți mișelește de către fasciștii ucraineni! Și voi stați indiferenți și nu faceți nimic? „Вставай, страна огромная, Вставай на смертный бой. ... Пусть ярость благородная, Вскипает, как волна”... Vechi refren, nu-i așa?
„Можем повторить”, ziceau ei? Iată că a venit și timpul! Și tuturor celor (inclusiv subsemnatului) care vedeau în militarizarea lui "9 mai" și în toată simbolistica militară cu „lenta de colorado” în față, un pericol real, nu doar simbolic, ce le veți spune acum? Dar să lăsăm resentimentele!
Oricum, fără Lend Lease și fără aliații de altă dată, fără Occident, „Можем повторить” este sortit eșecului. Și acest lucru a fost evident de la bun început. Totul e doar o chestie de câți morți va mai înghiți acest război... dacă se va mai extinde și pe alte meleaguri (iar acest lucru ne privește direct!).
Cred că semnele începutului acestei (pen)ultime faze ale războiului le-am și văzut deja: putin a numit deja războiul „război”, practic pentru prima dată rusia recunoaște un număr important de victime pe urma unui atac ucrainean, putin propune un "armistițiu" de Crăciunul său (care evident nu putea fi acceptat de ucraineni) și apoi acuză Ucraina că nu are „nimic sfânt” ș.a.m.d.
Și în Moldova oare ce s-a mai întâmplat? Păi tocmai asta și-i problema – nu s-a întâmplat nimic din ce trebuia să se întâmple!
Întrebări ar fi enorm de multe, dar fie, vă scutesc astăzi. Poate doar una:
Puneți aceste știri cap în cap:
- „Preţurile de referinţă (la gaze) la hub-ul TTF de la Amsterdam au scăzut luni dimineaţa cu până la 7,9%, cel mai redus nivel din 21 februarie, extinzând declinul din ultimele trei săptămâni.”
- „SA „Moldovagaz” vă procura în luna ianuarie gaze naturale din Rusia la un preț de 1230 dolari/1000 m3. ... De menționat că, comparativ cu luna decembrie, prețul de achiziție al gazelor naturale este în creștere cu 445 dolari”.
Dar știm că Dl. Spânu și-a cerut scuze de la bobor și a zis că tot ce a făcut a făcut pentru el, necăjitul de bobor. Mi-am adus aminte de Dumas și de scrisoarea pe care i-o făcuse Richelieu pentru Milady de Winter.
Ptfu...