Acum câtva timp, am publicat o proză pe Deschide.MD - Fiul unei cunoscute doctorese cerșește dându-se drept refugiat ucrainean – o proză inspirată din realitate. Nu am inventat nimic. Tot ce descriu în ea, s-a petrecut aievea. Băiatul de 10 ani – român de naționalitate- care cerșea pe bulevardul Ștefan cel Mare, dându-se drept ucrainean, există în realitate și eu îl cunosc. Ba mai mult decât atât, nu exclud că și mulți dintre dumneavoastră să îl cunoașteți. O cunosc și pe mama lui și nu de ieri sau de azi, ci de câteva decenii. E o femeie respectabilă, absolventă de facultate, funcționară, antrenată în câmpul muncii.  Duce o viață decentă și este respectată în societate. Lucrează într-un loc unde foarte multă lume ar vrea să lucreze.

Ceea ce m-a făcut pe mine să scriu proza aia a fost șocul pe care l-am trăit, când am descoperit că băiatul acestei doamne respectabile păcălea oameni în centrul orașului dându-se drept refugiat ucrainean, pentru a obține bani de la aceștia.

În proza mea le-am schimbat numele. În realitate, băiatul are alt nume, la fel ca și mama lui. I-am schimbat și profesia mamei. În proza mea ea e o cunoscută doctoreasă, pe când în viața de zi cu zi ea are o altă meserie. Nu o să vă spun care și nu o să vă spun unde lucrează ca să nu vă cadă plombele. Le-am schimbat numele, profesia și alte lucruri pentru a-i proteja de oprobriul opiniei publice. Proza mea era despre un escroc de 9 sau 10 ani care tâlhărește oameni. Pentru asta a învățat chiar și limba rusă.

În proza mea, finalul era deschis. Întrebarea pe care o puneam, dar la care nu răspundeam era dacă mama știa sau nu ce făcea odrasla ei, îl trimisese ea la cerșit sau nu?

Ieri. i-am întâlnit pe cei doi la o lansare de carte la Cărturești. Băiatul care se dădea drept refugiat ucrainean și țigănea bani pe Ștefan cel Mare și mama lui care în ziua aia își luase liber de la lucru, pretextând că băiatul ei era bolnav. Am prins un moment când eram singuri și nu ne auzea nimeni și am întrebat-o pe doamna Elena – în realitate poartă alt nume- dacă ea știe că băiatul ei de 9 ani chiulește de la lecții și-i estorchează pe oameni de bani dându-se drept refugiat ucrainean.

Femeia începu să se bâlbâie. Răspunsurile pe care mi le-a dat erau foarte încurcate. Puteai să înțelegi orice vrei, iar eu am înțeles doar un singur lucru că ea știa și că ea îl trimitea la cerșit. Ea îl învățase rusa. Ea îl învățase să se dea drept refugiat ucrainean.

În timp ce-i ascultam explicațiile, nu mai aveam nicio îndoială în acest sens și ASTA M-A ȘI îngrozit.

Dacă v-aș spune și dumneavoastră, UNDE LUCREAZĂ DOAMNA ASTA ȘI PENTRU CINE, cred că aș lansa o bombă în spațiul public, care ar putea-o distruge. Dar eu nu-mi doresc s-o distrug. Eu nu am nimic cu ea. Eu nu vreau să-i distrug cariera și viața. Eu nu vreau să O BAG după gratii. Eu aș vrea ca ea PUR ȘI SIMPLU să-și dea seama că a greșit și să nu mai facă asta niciodată.

Elena, oprește-te, CÂT ÎNCĂ NU-I TÂRZIU. Elena, oare chiar vrei să crești un nou Ilan Shor?

Elena, oare chiar nu ți-e milă de viața ta și a băiatului tău?

Încă nu e târziu să faci un pas înapoi și să începi să trăiești decent. Eu știu că tu EȘTI O FEMEIE CINSTITĂ și pur și simplu ai avut un moment de rătăcire și nimic mai mult. Depășește-l cât mai degrabă. Va fi spre binele tuturor.