De 213 zile aramata putinistă omoară, distruge, violează, pârjolește țara vecină, Ucraina... Lovituri asupra elementelor de infrastructură civilă au devenit o regularitate josnică. Au fost bombardate centrale electrice și depozite de cereale, iar după ofensiva ucrainenilor din regiunea Harkiv și Herson, rușii au început a trage și în barajele sistemului hidraulic ucrainean, cu riscul de a inunda localități întregi. În orașele recent eliberate sunt descoperite noi și noi gropi comune și locuri în care armata rusă a torționat și a chinuit ucraineni, ceea ce nu mai miră pe nimeni. Lângă Izium 447 de cadavre au fost exhumate (202 femei, 5 copii)... Majoritatea prezintă semne de moarte violentă şi 30 prezintă semne de tortură. La Kozacia Lopan’ au găsit încă o cameră de detenție și tortură...

Săptămâna trecută putin a anunțat mobilizarea generală în Rusia. Mă întreb: oare cum trebuie să procedeze acei cu pașapoarte rusești din Republica Moldova?..

Iată că am găsit și elementul de tranziție spre nevoile noastre. Cred că îmi veți înțelege dificultatea de a mai scrie ceva despre RM. De fapt, în realitate nu se întâmplă nimic. De 30 de ani nu se întâmplă nimic. Cel puțin, nimic din ceea ce ar trebui să se întâmple.

Președintele Maia Sandu e la ONU, dar RM e în continuare membră CSI. Șeful bisericii din RM (mă refer la Gundeaev, numele de cod „Patriarhul Kiril”, șeful direct al lui Cantarean, numele de cod „Mitropolitul Vladimir”) cheamă rușii la război și îi blagoslovește să omoare și să moară, dar așa numita "Mitropolie a Moldovei" așa și nu e scoasă în afara legii... Niciodată propaganda putinistă nu a mințit mai cumplit ca în aceste săptămâni, dar în RM televiziunile și mass-media rusești continuă să difuzeze de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic. UE discută deja al 8-lea pachet de sancțiuni, dar Republica Moldova continuă să finanțeze într-o fericire războiul din Ucraina, cumpărând gaz de la ruși. Mai rău, pentru faptul că cumpără acest gaz de la ruși, la prețul fixat de ruși, guvernarea de la Chișinău e atacată de vasalii cremliniști și li se organizează „proteste” plătite din banii furați de la aceiași moldoveni...

Nu ma va convinge nimenea că există ceva „social” în ceea ce unii numesc „proteste” din aceste zile la Chişinău.

Fiindcă tot ce se face la Chișinău doar „geopolitică” este. La o adică nici asta nu este o noutate: iată ce scriam în 2015: „În Republica Moldova politica a murit definitiv imediat după scrutinul din 30 noiembrie pe care forţele proeuropene l-au pierdut. A rămas doar geopolitica”.

UE se reunește pentru a decide ce să facă cu rușii care și-au descoperit o subită dragoste față de Europa. Mai ales de când Putin cu care s-au împacat bine-mersi zeci de ani le cere să meargă la război. Bănuiesc că va fi o discuție aprinsă...

Gabrielius Landsbergis: „Lithuania will not be granting asylum to those who are simply running from responsibility. Russians should stay and fight. Against Putin.”

Nu vom permite venirea generală a grupurilor de ruşi în Polonia, nici măcar dacă fug de mobilizarea militară”, a declarat Marcin Wasik, adjunct al ministrului polonez de Interne.