La o întâlnire din Praga cu cititorii cehi, unul dintre aceștia mi-a atras atenția că articolul 13 din Constituția Republicii Moldova prevede și azi că limba de stat și oficială din Republica Moldova este limba moldovenească.

Cei prezenți la acea întâlnire de la Universitatea Caroline din Praga nu înțelegeau de ce actualul partid de guvernământ care are și majoritatea mandatelor în parlament nu a făcut nicio încercare pentru a schimba acest articol rușinos din Constituție, reparând o mare nedreptate istorică.

Cifra 13 este una cu ghinion. Este cifra diavolului, se spune. Oare din cauza asta nimeni nu mai poate corecta uriașa injustiție care ni s-a făcut în 1994 când a fost adoptată Constituția?

Se știe foarte bine că limba moldovenească nu există și este o invenție a comisarilor sovietici, dar Uniunea Sovietică nu mai există nici ea demult, de câțiva ani au plecat de la putere și socialiștii, și au venit ai noștri, de ce atunci ai noștri nu încearcă să revizuiască articolul 13 și să stipuleze că limba de stat și oficială din Republica Moldova este româna?

Noi, cei care i-am votat, asta și așteptăm de la ei: Să revizuiască articolul 13, să recunoască faptul că există două țări românești, să spună ferm că nu există un popor moldovenesc, ci doar poporul român. Un singur popor- poporul român- care trăiește în două state românești.

Cât au fost socialiștii sau comuniștii la putere nici nu puteam visa la asta, acum însă e posibil, pentru că acum ai noștri sunt la putere. Dacă nici ei nu vor introduce limba română în Constituție, atunci cine o s-o mai facă? Nu le cerem imposibilul, le cerem un lucru la îndemâna lor. Le cerem să revizuiască  13 din Constituția Republicii Moldova, ca noi, cetățenii acestei țări, să nu mai fim întrebați peste graniță ce limbă vorbim la Chișinău.

Iar dacă vor schimba acest articol din constituție, de ce să nu adopte la pachet și legea lustrației? Nu le mai cerem să recupereze miliardul dispărut, le cerem ca LEGEA SUPREMĂ din stat să prevadă că limba de stat și oficială din Republica Moldova e limba română.  E o șansă istorică, pe care sper să n-o rateze, pentru că nu se știe dacă peste doi ani nu va reveni reacțiunea la putere.

NOI CE LIMBĂ VORBIM LA CHIȘINĂU? VORBIM SAU NU LIMBA ROMÂNĂ? Stimați aleși ai poporului, voi când veți schimba articolul 13 din Constituție?