Încă de la apariția primelor imagini cu Igor Dodon în care umil primea bani de la Plahotniuc, acesta a încercat pe mai multe paliere să se prezinte ca victima unei conspirații organizată ba de Maia Sandu, ba de Occident sau de România în speranța că actele de corupție săvârșite vor avea o altă culoare de cât cea a infracționalității. Totul a culminat cu justificarea gestului lui Petru Merineanu, cumnatul lui Igor Dodon, de a mânca hârtia, recipisa ce dovedea implicarea liderului PSRM. Acest gest a fost explicat de fostul președinte ca rezultat al prezenței emoțiilor și nu ca o ascundere grobiană de dovezi ce îi incrimina pe cei doi crai ai corupției.

Pus în arest la domiciliu pentru corupție și trădare de țară, Igor Dodon a încercat prin intermediul presei ruse, în aceiași cheie a justificării sale și sprijinire a Rusiei, să reinventeze vechile fantome ale propagandei sovietice. Parcă lipsit de inspirație, din arestul domiciliar, Igor Dodon reia pentru presa rusă, dar de fapt încercând încă o dată să-și exprime loialitatea față de Moscova, devenită singura speranță, că nu va face pușcărie pentru corupție, atacurile la occident și România. Mesajele lui Dodon pentru presa rusă, dincolo de faptul că sunt mincinoase și de-a lungul timpului și-au dovedit nevalabilitatea, dovedesc disperarea unui om ce cântă o partitură scrisă de alți și cunoscută de mai toată lumea.

Astfel, în interviul acordat presei ruse, Igor Dodon critică acordarea de finanțare de către UE pentru consolidarea armatei, deși, banii alocați merg către zone neletale. În fapt, fostul președinte este nemulțumit că aceste dotări de către UE întăresc armata națională față de Rusia și că o armată bine dotată capabilă să apere și să opună rezistență la atacuri externe îndepărtează visul lui Dodon de a scăpa de pușcărie prin revenirea rușilor în RM. Afirmațiile lui Dodon despre faptul că Federația Rusă nu va ataca R.Moldova pentru că ar fi recunoscut statalitatea, inclusiv a apartenenței Transnistriei ar fi de râs dacă nu ar fi de plâns văzând ce face Rusia bietei Ucraine înecată de prietenii lui Dodon de la Moscova în sânge și suferință.

O a doua afirmație a lui Dodon vizează aderarea R.Moldova la UE. Conform acestuia R.Moldova nu poate deveni membră UE pentru că s-ar opune Găguzia și Transnistria. Aceiași idee a vehiculat-o Dodon și în perioada în care se semna acordul de asociere cu UE. Și atunci, Igor Dodon se înfoaia în pene și verb despre cum Găgăuzia ori Transnistria se vor opune în fel și chip semnării acordului de asociere devenit între timp motorul integrării R.Moldova în UE. Istoria ultimilor ani a arătat fără drept de tăgadă că și Găgăuzia și Transnistria au beneficiat de Acordul de Asociere cu UE și se bucură deplin de beneficiile acestuia, de la călătorii fără viză în spațiul european la afaceri bănoase cu statele și firmele europene. De fapt, R.Moldova este sprijinită de toate statele Uniunii Europene să devină membră cu drepturi depline a UE, iar regiunile la care face referire Dodon au început de mult să-și dorească integrarea. Așa cum acordarea statutului de țară candidată la aderare la UE nu a generat nici un fel de reacție, exceptând mici declarații cu impact restrâns, tot așa și integrarea deplină a statului moldovean în UE nu va genera nimic negativ nici în Găgăuzia și nici în Transnistria.

Cea de a treia afirmație, care merită amintită se referă la cum România vrea să înghită R.Moldova, iar cetățenii moldoveni vor purcede la un adevărat război civil pentru a evita acest lucru. Afirmația lui Dodon nu este nouă și la fel ca în multe alte dăți nu are suficient suport real. România nu dorește ”înglobarea” R.Moldova iar unirea, așa cum s-a spus și la București și la Chișinău este o decizie ce aparține exclusiv cetățenilor moldoveni.

Din interviul lui Dodon pentru presa rusă se poate vedea caracterul slugarnic al acestuia față de Rusia, invidia și frustrarea față de succesele pe linia de integrare europeană a Maiei Sandu dar, mai ales, frica nerostită că fără Rusia va ajunge la pușcărie pentru actele de corupție și trădare a țării. Chiar dacă de frică, aceiași care l-a făcut să doarmă la ambasada Federației Ruse de spaima lui Plahotniuc, nu vrea să recunoască Dodon că este în drum spre pușcărie.