107 de zile de când a fost invadat masiv statul vecin, Ucraina, de către hoardele putiniste... Săptămâna trecută președintele Zelenski a anunțat că în luptele de la Severodonețk armata ucraineană pierde zilnic între 60 și 100 de militari... Conflict Intelligence Team, o echipă care urmărește îndeaproape toate războaiele pe care le duce Rusia, estimează pierderile armatei ucrainenilor între 6.000 și 9.000. Vorbim aici doar de pierderile armatei, de la sine înțeles...

La frontierele de Est a Europei se joacă viitorul ei, ceea ce par a nu înțelege unii demnitari din vechiul continent. Este de-a dreptul simptomatic să enumeri țările care susțin direct și fără rezerve ucrainenii... Nu vom aprofunda subiectul respectiv, dar vom menționa doar trei factori decisivi: memorie, demnitate și... corupție, cum fără ea?

Cât privește Republica Moldova, nu am decât întrebari care rămân în continuu în suspans:

  1. Când Republica Moldova vă ieși definitiv din toate structurile CSI?
  2. Lituania a interzis TOATE posturile TV rusești pe teritoriul ei. Noi ce așteptăm?
  3. De ce a fost lăsat în libertate Dodon și de ce acesta continuă să „emită” declarații care pun în pericol direct securitatea așa-numitului stat și a cetățenilor lui?
  4. Când va fi interzisă Mitropolia Moldovei, subordonată direct unui individ care susține fățiș războiul în Ucraina și care, fără nicio îndoială, ar susține o eventuală agresiune asupra Republicii Moldova?
  5. Când va renunța Republica Moldova la gazele rusești și ce se mai aude cu „independența energetica"?

Întrebari care ramân, din păcate, perfect valabile și astăzi. Vă voi aminti că în primile săptămâni de după 24 februarie am fost „cuminte”. Dar au trecut 108 zile de atunci și întrebările rămân perfect valabile și astăzi!

Cât privește evenimentele propriu zise din Republica Moldova, mă voi referi doar la două, din cele mai comentate în spațiul public.

NOUL PROCUROR „AMERICAN”: Veronica Drăgălin a fost aleasă nouă șefă a Procuraturii Anticorupție din Republica Moldova. Nu cunosc personajul și nu am niciun apriori, nici pozitiv, nici negativ. Altceva voiam să zic. Ni s-a anunțat cu mare emfază că a fost concurs. Fie! Dar toată lumea știe că familia Drăgălin este una foarte apropiată de guvernarea actuală. Nu am nimic împoriva faptului ca oficialitățile, din moment ce au fost alese, din moment ce și-au asumat actul de guvernare, să numească funcționarii care le convin. Fără concurs, fără nimic. Dar la ce bun acest cinema? Ridicați mingi la fileu „opoziției”?

AM ÎNCHIS EUROPA: Cozi interminabile la punctele de trecere cu România. Este frontiera care nici nu ar trebui să existe, dar iată că arătăm lumii întregi cât de mult ne dorim noi să ne integrăm cu UE. Și aici nu contează absolut deloc cine e „de vină”... Constatăm doar un fapt. Și nu îl constatăm doar noi, ci o Europă întreagă. Constată cât de mult ne dorim noi integrare. Ei, dar dacă e să mai amintim că e frontiera cu România, atunci crearea de probleme e treabă sfântă, așa să înțelegem?