Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat prețurile maxime de referință pentru Benzina95 și Motorină, până la sfârșitul lunii ianurie.

Astfel prețul maxim de comercializare a Benzinei95 va fi de 23,03 lei, cu 9 bani mai mult. Iar prețul pentru un litru de Motorină va fi de 19,98 lei, cu 8 bani mai mult.

ANRE explică că scumpirile la carburanți sunt justificate de creșterea prețului la petrol la bursele internaționale.

„ În cadrul sesiunilor din săptămâna curentă cotația petrolului Brent a depășit pragul de 90 $/baril[AA1] , continuând astfel ascensiunea care a început încă la finele anului precedent. Aceeași tendință se păstrează și la cotațiile Platts pentru benzină și motorină, care acum sunt tranzacționate la prețuri ce depășesc 840$/tona și respectiv 770 $/tona, reprezentând cel mai înalt nivel înregistrat în ultimii 7 ani. Respectiv, valorile date influențează în mod direct prețul final al produselor petroliere importate pe piața din Republica Moldova. Creșterile date se atestă în majoritatea statelor din regiune, inclusiv în România, care este principalul furnizor de carburanți[AA2] pentru țara noastră”, se arată într-un comunicat al Agenției.

ANRE precizează că monitorizează permanent activitatea actorilor din sectorul petrolier și asigură în continuare consumatorii că mecanismul actual de formare a prețurilor la produsele petroliere principale de tip standard generează prețuri corecte, transparente și ușor de verificat.

Prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard se stabilesc de către Agenția Naționala pentru Reglementare în Egergetică în baza Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere și sunt calculate reieșind din următoarele:
PL - valoarea medie a cotațiilor medii Platts pentru 14 zile anterioare zilei efectuării calculului;
CV - rata oficială medie de schimb a monede inaționale în raport cu dolarul SUA pentru 14 zile anterioare zilei efectuării calculului;
MC - marja comercială specifică; AC și TVA cota accizelor și taxa pe valoarea dăugată aplicate în conformitate cu Codul Fiscal al Republicii Moldova.

Începând cu 2 septembrie 2021 Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică publică pe pagina sa oficială prețurile maxime de vânzare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard. Este vorba despre benzina COR 95 și motorină, fără denumire comercială. Astfel, prețurile afișate constituie un plafon pentru toate stațiile de alimentare cu carburanți din țară.