Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor solicită Procuraturii Generale să dea o apreciere juridică acțiunilor vicepremierului Andrei Spînu și altor factori de decizie din Guvern în gestionarea crizei gazelor, începând cu august 2021, cu constatarea faptului dacă au fost sau nu depășite atribuțiile de serviciu, transmite IPN.

Potrivit deputatului Vasile Bolea, Procuraturii Generale i se cere să investigheze implicit legalitatea mandatării lui Andrei Spînu pentru negocierile cu reprezentanții Gazpromului, dar și condițiile agreate privind livrările și prețul de achiziție a gazelor.

Am auzit săptămâna trecută că, de fapt, formula privind prețul gazelor a fost propusă de către partea moldovenească, în condițiile în care în regiune noi avem țări în care prețul la gazele naturale este mult, mult mai mic. De exemplu Serbia – 270 de dolari, Ungaria – 350, Armenia – 165, Germania – 220 și multe altele”, a declarat Vasile Bolea la un briefing de presă.

De asemenea, BCS solicită să fie investigată legalitatea procesului de alocare a banilor din bugetul de stat pentru procurarea gazelor din surse alternative.

S-a ajuns la aceea că țara a fost nevoită să procure gaze din așa numite surse alternative, același gaz rusesc, dar cu 994 dolari pentru mia de metri cubi, iar pentru această procurare au fost alocați din bugetul statului 17 milioane de dolari. Un prejudiciu evident adus bugetului de stat și interesului public”, a adăugat deputatul.

BCS mai cere să fie dată o anumită apreciere juridică „alocării sumei de 1,7 miliarde de lei, din bugetul de stat, pentru achitarea indirectă de către Moldovagaz a datoriilor către Gazprom”.

Andrei Spînu a venit cu o reacție la cele solicitate și a recomandat parlamentarilor BCS „să facă, toți în grup, un autodenunț” la Procuratură pe mai multe fapte:

1. Să explice procuraturii cum au reușit să aducă compania MoldovaGaz la datorii de sute de milioane;
2. Să explice cum au negociat și semnat contractul la gaze din 2006 și anexele acestui contract;
3. Să explice cum Guvernul lor din 2019 a inclus în protocolul comisiei mixte recunoașterea datoriilor din stânga Nistrului;
4. Să explice cum au acceptat datoria față de Factoring Finance, inclusiv penalități, de peste 270 mln. USD;
5. Să explice cum au cedat cote părți din compania MoldovaGaz către Gazprom?;
6. Să explice cum au furat, prin reprezentanții statului și interpuși, MoldovaGaz și s-au îmbogățit pe parcursul anilor;
7. Să explice ei neglijența în serviciu timp de 30 de ani de când au fost în diferite funcții de conducere: de ce nu avem stocuri de gaze, de ce nu avem interconectare energetică, de ce nu avem surse alternative?

Vicepremierul a adăugat că este gata să-i ofere deputaților „câțiva juriști care să îi ajute să scrie acel autodenunț”.

Promit că vom duce auditul datoriilor la bun sfârșit și vom prezenta toate concluziile referitor la aceste subiecte. Țara trebuie să își cunoască «eroii» vremurilor din trecut”, a precizat el.