Incapacitatea R. Moldova de a plăti pentru gazul care îi este furnizat deschide o serie de oportunități pentru Rusia, consideră Bogdan Bezpalko, membru al Consiliului pentru Relații Interetnice de pe lângă președintele Federației Ruse. Declarația a fost făcută pentru REGNUM pe 20 ianuarie.

Potrivit politologului, s-ar putea merge în întâmpinarea Chișinăului la în cazul dacă Chișinăul va lua anumite decizii politice, în primul rând - referitoare la regiunea transnitreană.

„Dacă statul nu poate plăti cu valută pentru resurse, lăsați-l să plătească cu decizii geopolitice. Negocierile privind statutul Transnistriei au ajuns demult într-un impas, e timpul să-i scoatem de acolo. De asemenea, ar fi foarte interesant să discutăm despre refuzul țării de a se integra în NATO, mișcarea către EAEU și multe altele”, a rezumat Bezpalko.

Amintim că, la moment R. Moldova se află în stare de urgență în energetică. Drept motiv pentru declararea stării de urgență a servit faptul că Gazprom a transmis o scrisoare către Moldovagaz prin care a amenințat cu sistarea gazelor naturale, dacă până la 20 ianuarie 2022 R.Moldova nu va plăti un avans pentru luna ianuarie în sumă de 63 mln. dolari. 

Pe 20 ianaurie 2022, SA „Moldovagaz” a anunțat că a transferat în întregime către SAP „Gazprom” plata pentru gazele naturale furnizate în prima jumătate a lunii ianuarie 2022. Potrivit „Moldovagaz”, valoarea transferului a constituit 34,375 milioane de dolari SUA, aceasta fiind tranșa finală din cele 63 milioane de dolari, care trebuiau să fie achitate pentru perioadă respectivă.

Autoritățile centrale sunt alarmate în continuare în privința situației afirmând că „acționarul majoritar al Moldovagaz nu a reușit să-și susțină propria companie pentru a depăși această situație” și observând „o schimbare de atitudine față de anii precedenți”.