SA „Moldovagaz” anunță că a transferat în întregime către SAP „Gazprom” plata pentru gazele naturale furnizate în prima jumătate a lunii ianuarie 2022.

Potrivit „Moldovagaz”, valoarea transferului a constituit 34,375 milioane de dolari SUA, aceasta fiind tranșa finală din cele 63 milioane de dolari, care trebuiau să fie achitate pentru perioadă respectivă.

„Acest fapt a fost posibil grație sprijinului Guvernului Republicii Moldova, inclusiv alocării a 469 milioane lei ca avans pentru compensațiile pentru gaze naturale pentru populație, amânarea plăților TVA la bugetul de stat și transferurilor către compania „Energocom””, accentuează compania. 

În context, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a dat asigurări că Guvernul va compensa și mai mult eventualele creșteri de tarif și va asigura că gazul ajunge în fiecare casă.

Stimați cetățeni, trecem printr-o criză energetică (a gazelor) care nu este generată de noi dar care ne afectează în mod direct, pe fiecare. Guvernul își va onora toate angajamentele și va fi, în primul rând, aproape de oameni. Vom compensa și mai mult eventualele creșteri de tarif și vom asigura că gazul ajunge în fiecare casă. Vom trece și peste această criză. Primăvara e aproape”, a transmis Spînu.

Amintim că astăzi Parlamentul a votat declararea stării de urgență pe întreg teritoriul R. Moldova pentru următoarele 60 de zile.

Drept motiv pentru declararea stării de urgență a servit faptul că Gazprom a transmis o scrisoare către Moldovagaz prin care a amenințat cu sistarea gazelor naturale, dacă până la 20 ianuarie 2022 R.Moldova nu va plăti un avans pentru luna ianuarie în sumă de 63 mln. dolari.

Detalii: Gavrilița va solicita Parlamentului instituirea stării de urgență în energetică

Citiți și: DOC // Decizia CSE: Guvernul oferă Moldovagaz surse necesare pentru achitarea datoriilor față de Gazprom