Concernul rus „Gazprom” a expediat o scrisoare oficială în adresa Moldovagaz prin care anunță despre sistarea livrării gazelor naturale consumatorilor din R.Moldova în cazul în care până la data de 20 ianuarie, inclusiv, nu vor fi achitate 63,1 milioane de dolari SUA drept avans pentru gazul livrat în luna ianuarie 2022. Documentul a fost publicat de către jurnalistul Dumitru Ciorici.

Potrivit informației obținute, Gazprom are îndoieli rezonabile privind capacitatea S.A. „Moldovagaz” de a asigura, în termenele prevăzute de contract, plata integrală pentru volumele acordate. Neefectuarea plăților va constitui o încălcare de către Moldovagaz a prevederilor contractuale”, se menționează în scrisoare.

În acest sens, Gazprom a anunțat că în cazul în care nu va fi expediată suma de bani solicitată până la expirarea zilei de 20 ianuarie 2022, începând cu ora 9:00, 21 ianuarie, furnizarea gazelor naturale va fi limitată până la 0,0 m3/zi.

O astfel de restricție va fi aplicată până când Gazprom nu va notifica în scris Moldovagaz despre adoptarea a unei altei decizii”, precizează concernul rus.

Totodată, Gazprom a precizat că își rezervă dreptul, în cazul în care Moldovagaz nu își va îndeplini obligațiile asumate, de a „rezilia unilateral” contractul.

Amintim că premierul Natalia Gavrilița a anunțat că va solicita Parlamentului instituirea stării de urgență în energetică. Anunțul vine în contextul în care Gazprom a transmis o scrisoare către Moldovagaz prin care amenință cu sistarea gazelor naturale, dacă până la 20 ianuarie 2022 R.Moldova nu va plăti un avans pentru luna ianuarie în sumă de 63 mln. dolari.

Detalii: Gavrilița va solicita Parlamentului instituirea stării de urgență în energetică