Reprezentanții Gazprom aplică standarde duble în raport cu factorii de decizie din R.Moldova. De această părere este deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Radu Marian. Potrivit lui, dacă anterior, concernul rus „închidea ochii” la datoriile de 400 de milioane de dolari acumulate de Moldovagaz, atunci astăzi Gazprom vine cu amenințări pentru doar 25 de milioane de dolari.

O să vă dau un singur detaliu, ca să înțelegeți cum s-a schimbat subit atitudinea Gazprom față de Republica Moldova. În perioada 2011-2015, Moldovagaz a acumulat peste 400 milioane dolari devieri negative (adică diferența dintre prețul de achiziție al gazului și tarifele plătite de cetățeni) și Gazprom niciodată nu a transmis video-uri sau scrisori de amenințare cu întreruperea livrărilor de gaze, așa cum  face acum. Acum, în ianuarie, s-au acumulat puțin peste 25 milioane dolari devieri și deja suntem amenințați cu întreruperea de gaze naturale”, a scris Marian.

Parlamentarul susține că Gazprom, în loc să-și ajute propria companie, a mers pe calea dură, „în condițiile în care Moldova avut o abordare extrem de rezonabilă și respectuoasă cu partea rusă”.

De ce s-a schimbat atitudinea Gazpromului? Cred că ați înțeles deja și singuri. Oricum, vom ieși cu bine și din asta. Guvernul și Parlamentul sunt gata să realoce TVA-ul pentru gaz și să plătească în avans compensațiile către Moldovagaz, pentru a depăși această situație, în cazul în care soluțiile comerciale vor eșua. Independența energetică și reformele de durată costă, dar efectele benefice ale acestora se vor simți pentru mult timp”, a precizat el.

Amintim că premierul Natalia Gavrilița a anunțat că va solicita Parlamentului instituirea stării de urgență în energetică. Anunțul vine în contextul în care Gazprom a transmis o scrisoare către Moldovagaz prin care amenință cu sistarea gazelor naturale, dacă până la 20 ianuarie 2022 R.Moldova nu va plăti un avans pentru luna ianuarie în sumă de 63 mln. dolari.

Detalii: Gavrilița va solicita Parlamentului instituirea stării de urgență în energetică