Guvernul anunță creșterea compensațiilor pentru consumatorii de agent termic. Mai exact, este vorba de două modificări ale legislației care duc la scăderea facturilor pentru cele mai vulnerabile familii. Anunțul a fost făcut de premierul Natalia Gavrilița.

„Am luat decizia să inițiem modificările la legislație și buget care să permită creșterea compensațiilor oferite de Guvern pentru consumatorii de agent termic. E vorba de două modificări care duc la scăderea facturilor pentru cele mai vulnerabile familii. Prima - creștem volumul compensat de Guvern din factura la agent termic. Dacă în noiembrie și decembrie am compensat 67% din creșterea de tarif, începând cu factura pentru luna ianuarie vom compensa 80% din creșterea de tarif. În plus, am crescut volumul acoperit de compensație. Dacă în noiembrie și decembrie am compensat 1 gigacalorie, începând cu factura pentru ianuarie vom compensa până la 1,5 gigacalorii. Aceste două măsuri fac ca suma maximă a compensației oferite de Guvern la factura pentru agentul termic să crească de la 450 de lei pe lună la 815 lei pe lună”, a anunțat premierul. 

Gavrilița a argumentat decizia Guvernului astfel: „În medie, familiile care consumă agent termic din sistemele centrale sunt mai sărace decât cele care au centrală autonomă. E vorba despre 210.000 de gospodării din Chișinău și Bălți, în mare parte din blocuri vechi, cu o pondere mare de pensionari. Doar cinci la sută dintre aceste gospodării pot să controleze volumul de căldură consumat. Restul, 95%, nu pot regla volumele consumate, ceea ce înseamnă că aceste familii nu pot face economii - nu pot seta temperatura, nu pot pune căldura pe pauză noaptea sau în zilele în care lipsesc de acasă, așa cum o fac familiile cu altă metodă de încălzire. Analiza datelor din decembrie arată că anume pentru acești consumatori facturile au crescut cel mai simțitor, în special pentru că e vorba de familii cu venituri sub medie.”.

„Începând cu luna ianuarie, o gospodărie conectată la sistemul central de încălzire din municipiul Chișinău, care consumă 1,5 gigacalorii, va beneficia de un suport de 815 lei din partea statului. O gospodărie din Chișinău care a consumat în ianuarie anul trecut 1,5 gigacalorii a achitat 1.683 de lei. În acest sens factura pentru aceeași cantitate de căldură consumată va fi de 1.843 de lei. Restul 815 lei îi achită Guvernul. Creșterea reală a facturii pentru această gospodărie, față de anul trecut, va fi de 160 de lei pe lună”, a mai precizat Gavrilița.