Autoritățile din R.Moldova nu mai au posibilitatea să amâne diversificarea pieței gazelor și trebuie să caute alternative pentru gazele rusești, ținând cont că opțiuni în acest sens există. De această părere este expertul în energetică Victor Parlicov, potrivit cărui S.A. „Moldovagaz” nu mai trebuie să fie unicul furnizor de gaze naturale.

Contactat de reporterul Deschide.MD, Victor Parlicov a menționat că problema majoră pentru R.Moldova în domeniul energetic a apărut ca urmare a includerii în formula de calcul a prețului la gaze naturale a componentei Spot. Potrivit lui, acest lucru reprezintă un pas greșit de pe urma cărui au de suferit astăzi cetățenii.

În opinia mea, orice admitere în contracte a componentei Spot a fost o decizie eronată. Orice legătură a tarifului la Spot este mai rău, decât deloc să nu ai această legătură”, a declarat el, menționând că prețul Spot la gaze este unul instabil, fiind la un moment dat scăzut, iar în alte cazuri extrem de ridicat.

Expertul a adus exemplul Greciei, unde prețul de achiziție a gazelor naturale depinde în mărime de 80% de Spot, și doar 20% - de cotațiile petroliere.

Când noi spunem că avem un contract bun sau rău, depinde cu ce compari. Recent, Grecia a semnat un contract, în care prețul contractului este la 80% legat de Spot și 20% - cotațiile petroliere. E bine sau rău? La moment, este extrem de rău pentru greci. Contractul nostru, comparativ cu cel al grecilor, la ziua de azi, este unul mai favorabil. Cât va dura acest raport de preț și va fi el mereu în favoarea R.Moldova? Nu este clar. Poate fi situația, când Spot-ul coboară foarte jos și atunci grecii vor bate din palme, iar noi vom plăti foarte mult. În acest sens, contractul nu trebuie judecat prin prisma prețului la zi”, precizează el.

La fel, Victor Parlicov atrage atenția asupra faptului că Rusia și Gazprom au posibilitatea de a influența prețul Spot la gaze, ceea ce joacă festa pentru R.Moldova.

Cotațiile la produse petroliere nu le poate influența Gazprom-ul direct. Nici Rusia integral, pe piața globală, nu este capabilă să influențeze atât de mult prețurile la petrol. Pe când prețurile Spot la gaze, Gazprom poate manipula, le poate influența semnificativ. Respectiv, când ai prevăzut ceva în contract, ceea ce partenerul tău poate modifica și tu nu ai această posibilitate, evident că acest lucru te pune într-o situație mai proastă”, susține expertul.

Parlicov s-a arătat nemulțumit și de faptul că modificarea formulei prin introducerea prețului Spot la gaze s-a făcut la sfârșitul anului 2020 la solicitarea părții moldovenești.

A fost un pas în direcția greșită. La prețul Spot tu poți procura oricând, și nu neapărat ca gazul la prețul Spot să fie procurat de Moldovagaz. La prețuri Spot oricare furnizor poate procura oricând. Pentru ce Moldovagaz s-a implicat în jocurile acestea cu Spot-ul?”, se întreabă el.

Expertul a amintit că noua formulă care prevede componenta Spot în contract a fost inclusă în decembrie 2020, și nu în cadrul ultimelor negocieri dintre Andrei Spînu, S.A. „Moldovagaz” și Gazprom.

Asta, de fapt, ne-a jucat nouă festa în octombrie. Acum să revii și să ceri formula veche, când tot noi am propus modificarea formulei, nu mai ai posibilitatea”, spune el.

Referindu-se la activitatea S.A. „Moldovagaz”, Victor Parlicov a precizat că funcția principală a companiei este cea de a livra gazele naturale, și nu cea de a se da în speculații cu privire la preț.

Funcția principală a S.A. „Moldovagaz” în calitate de furnizor de ultima opțiune nu este cea de a da prețul cel mai ieftin la moment. Funcția ei este să aibă mereu gaz pentru consumatori, indiferent de prețul acestuia. Funcția lui de furnizor supus obligației de serviciu universal vine de la faptul că gazul, ca și energia electrică, în anumite perioade ale anului, sunt un produs critic fără care nu poți exista. Logica introducerii acestui furnizor a fost anume pentru asta. Mai exact, la un moment dat pe piață poate veni un alt furnizor cu un preț mai bun, însă, acesta poate să dispară. În acest sens, furnizorul de ultima opțiune este cel care oferă produsul, chiar dacă alți furnizori dispar. Nu poți lăsa oamenii care au avut contracte cu altă companie fără energia electrică sau gaz. Rolul Moldovagaz este să dea gaz, nu neapărat la cel mai bun preț, dar să ofere gaz. Rolul cu care, în luna octombrie, nu s-a isprăvit”, a atras atenția Parlicov.

În acest sens, menționează expertul, S.A. „Moldovagaz” nu trebuie să fie unicul furnizor al gazelor naturale în R.Moldova.

Energocom trebuie să se apuce să caute gaz în altă parte și trebuie să înceapă să creeze o alternativă pentru S.A. „Moldovagaz”. Aceasta este soluția... Deși avem alternativă și putem aduce gaz din altă parte, noi, această alternativă, nu o valorificăm. Ce folos că avem țeve? Ce folos că avem interconexiuni, dacă nimeni nu se ocupă să aducă alt gaz?”, a precizat el, aducând exemplul gazoductului Iași-Chișinău și reversul prin gazoductul transbalcanic: „Unde sunt demersurile? Cu ce s-a ocupat Energocom? Cu cine a vorbit? Ce oferte o colectat?

Victor Parlicov susține că în cazul creșterii continue a prețului la gaz, autoritățile ar trebui să examineze posibilitatea procurării și utilizării păcurei de către centralele termice, în mod special, de către Termoelectrica.

Trebuie să trecem la acest regim de gândire și planificare că atunci când prețurile se duc în sus, trebuie să ai pregătită păcura. A venit confirmarea că prețul e de 650 dolari/1000 m3? Bine. Atunci procurăm cu 30% mai puține gaze în această lună și folosim păcura. Nu vrea Gazprom să cedeze din preț? Atunci o să piardă la volum”, precizează el.

De precizat că prețul de achiziție al gazelor naturale, furnizate de Gazprom constituie, în luna ianuarie 2022, 646 dolari/1000 m3. Potrivit autorităților, majorarea este justificată prin creșterea cotațiilor la bursele europene de gaze.

În prezent, tariful pe care îl achită consumatorii finali pentru gazele naturale, este de 11,08 lei, cu TVA inclus.