Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, vicepremierul Andrei Spînu, invită reprezentanții transportatorilor la „dialog și moderație” în contextul acțiunilor de protest organizate astăzi în Piața Marii Adunări Naționale. Totodată, precizează demnitarul, unele cerințe anunțate de protestatari sunt nejustificate, menționând că discuția despre tarife se va face doar pe baza unor analize solide.

Ca ministru responsabil de domeniul transporturilor, una din principalele mele preocupări este ca oamenii să beneficieze de servicii de transport sigur, comod și accesibil, iar prețul achitat pentru serviciile de transport să fie unul corect și care corespunde realităților actuale”, a scris Spînu.

Acesta a atras atenția asupra faptului că un grup de transportatori a prezentat solicitări de a dubla, chiar și a tripla tariful aplicabil pentru călătoriile de pasageri - de la 1,37 lei/km la 1,85 lei/km.

Spre exemplu, dacă la moment tariful Chișinău-Bălți este de 80 lei, ei doresc să fie 185 lei. Un alt exemplu, Chișinău-Drochia acum este 109 MDL, după solicitarea lor prețul ar trebui să fie 245 lei. Aceste cerințe nu sunt justificate. Vreau, un pic mai multă responsabilitate. Pentru că până a cere ceva, cred că, întâi, este nevoie de a oferi ceva. Transportatorii sunt rugați să investească mult mai serios în modernizarea autovehiculelor, așa cum prevede legea”, susține vicepremierul.

Spînu a venit și cu un mesaj către cetățeni: „Vreau să spun că discuția despre tarife se va face doar pe baza unor analize solide, care se realizează în aceste zile la minister. Când vom lua decizii, ne vom baza pe date reale, nu pe presiuni și proteste publice”.

În acest sens, demnitarul a invitat la dialog și moderație transportatorii, precizând că autoritățile vor apără în primul rând dreptul oamenilor de a avea parte de un transport civilizat la un preț decent.

Amintim că transportatorii au ieșit astăzi la un protest în Piața Marii Audnări Naționale (PMAN), în fața Guvernului. Protestatarii spun că nu mai pot activa în pierdere în contextul scumpirilor la carburanți, la serviciile de deservire tehnică, dar și în contextul scumpirii primelor de asigurare auto. Mulți se plâng și pe micșorarea fluxului de călători, precum și pe transportarea ilicită de pasageri, care le creează concurență neloială.

Detalii: VIDEO // Transportatorii amenință cu grevă generală. Problemele invocate și solicitările către Guvern