România ar putea finanța construcția unui depozit de gaze pentru R. Moldova. O declarație în acest sens a fost făcută de ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, care a dat detalii despre noul Acord de finanțare nerambursabilă pentru R. Moldova, menționat în noua foaie de parcurs a cooperării România-R. Moldova.

Subiectul privind construcția depozitului de gaze urmează a fi discutat mai aprofundat cu autoritățile de la Chișinău.

Am discutat, de exemplu, despre posibilitatea de a finanța, în noul acord de asistență nerambursabilă, construcția unui depozit de gaze pentru Republica Moldova, în așa fel încât să nu mai existe astfel de situații de criză neanunțate”, a declarat ministrul român în cadrul unei emisiuni la TVR1 România

Pe lângă acest proiect, România își propune să dezvolte în R. Moldova alte proiecte noi. În acest sens statul român va crește plafonul finanțării nerambursabile la 100 de milioane de euro. 

„Sunt peste 45, cred, de milioane de euro numai din asistență pentru dezvoltare pe care România i-a cheltuit în Republica Moldova, asta în afara acordului despre care vorbim, acordul anterior a finanțat și programul foarte ambițios de construcție, modernizare de grădinițe în R. Moldova și mai sunt în continuare aproximativ 68 de milioane de euro, dar noi în noul acord vom crește acest plafon din nou la 100 de milioane de euro, pe care îi putem utiliza pentru noi proiecte”, a declarat Bogdan Aurescu.

Asistența României este și mai vastă. A fost declanșat un audit privind modul de funcționare a Ministerului de Externe de la Chișinău. Deja au fost făcute o serie de sugestii. Sprijinirea reformei justiției din R. Moldova este un alt demers avut în vedere.