Cei 1,4 miliarde de lei alocați de către Comisia pentru Situaţii Excepţionale întreprinderii „Energocom”, care au rămas necheltuiți, în bugetul de stat, după semnarea contractului cu „Gazprom”, vor fi folosiți pentru achitarea datoriei către compania rusească de furnizare a gazelor naturale. Despre aceasta a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu.

Conform dispoziției Comisiei Situației Excepționale s-au alocat 1,7 mlrd. de lei pentru Energocom. Din această sumă aproximativ 300 milioane de lei au fost folosiți pentru cumpărarea gazului pentru luna octombrie în situația de urgență. 1 miliard 400 mln. lei vor fi alocați pentru a susține plățile curente ale companiei Moldovagaz pentru luna octombrie și noiembrie. Săptămâna trecută, joi, ministerul Finanțelor, a prezentat proiectul pentru rectificarea bugetului și alocarea acestor sume în Parlament și a fost votat în prima lectură. Poimâine, joi, la următoarea ședință de Parlament, acest proiect de modificare a bugetului și alocarea acestei sume de 1,7 mlrd. către Energocom, va fi votat în lectura doi și banii vor fi disponibili.

În continuare, soluția propusă de Guvern este de a încheia un contract de cesionare a unei părți din datoria Termoelectrica către Moldovagaz, către Energocom. Vorbim de suma de aproximativ 1 mlrd. 400 mln. lei. - sumă necesară pentru plățile curente către Gazprom. 

Energocom va achita această datorie cesionată către Moldovagaz, iar Moldovagaz va face plata pentru gazele naturale. Aceste acțiuni ale Guvernului permit atât reducerea datoriei Termoelectrica față de Moldovagaz, cât și soluționarea problemei actuale privind plata curentă pentru gazul natural consumat”, a explicat Spînu. 

Totodată, ministrul și-a exprimat regretul față de notificarea Gazpromului către Moldovagaz și va transmite o scrisoare către compania rusească prin care o va informa despre pașii întreprinși. 

„Regretăm faptul că Gazprom a decis să notifice în așa mod Moldovagaz. Astăzi voi trimite o scrisoare suplimentară către Gazprom, în care vom informa despre pașii pe care-i va lua Guvernul pentru redresarea situației”, a adăugat ministrul. 

Amintim că, „Gazprom” a informat autoritățile de la Chișinău despre sistarea livrării gazelor naturale, în cazul în care, în decurs de 48 de ore, nu va primi plata datorată pentru data de 22 noiembrie pentru gazul furnizat.