Andrei Spînu, anunță că Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) a recepționat astăzi demersul Moldovagaz referitor la situația privind anunțul Gazporm ce ține de sistarea livrării gazelor naturale. În acest sens, Spînu susține că Guvernul este în discuții pentru a identifica soluții și a garanta livrarea gazelor pentru cetățeni.

Spînu mai anunță că ieri, 22.11.2021, la solicitarea Gazprom, a avut loc ședința Consiliului de Observatori al Moldovagaz, unicul subiect al discuției fiind datoria curentă acumulată de către MoldovaGaz pentru luna octombrie și avansul pentru noiembrie. „Aceste sume urmau să fie achitate până la data de 20 noiembrie. Acestă formulă de achitare pentru gaze este parte a contractului de bază între MoldovaGaz și Gazprom și nu este o condiționalitate nouă. După ședința Consiliului de Observatori, MoldovaGaz a primit notificare de plată a datoriei în termen de 48 de ore”, a explicat Spînu. 
 
Ministrul subliniază că, la moment această datorie constituie 74 278 446,91 dolari SUA și explică cum s-a creat datoria. „Datoria s-a creat din cauza achiziționării gazului în luna octombrie la preț de peste 790 USD/mia de metri cubi iar tariful la gaz aplicat pentru luna octombrie nu a acoperit diferența. Până la acest moment, Moldovagaz nu găsit o soluție comercială pentru a stinge această datorie curentă. După aplicarea tarifului modificat, din luna noiembrie, MoldovaGaz este obligată să achite integral consumul de gaz pentru Gazprom”, menționează ministrul. 
 
Amintim că, „Gazprom” a informat autoritățile de la Chișinău despre sistarea livrării gazelor naturale, în cazul în care, în decurs de 48 de ore, nu va primi plata datorată pentru data de 22 noiembrie pentru gazul furnizat.