Șeful „Moldovagaz”, despre cererea Gazprom privind achitarea de urgență a plăților curente pentru gaze naturale: „Căutăm soluții”

22 Noiembrie
Vadim Ceban
Foto:

Președintele Consiliului de administrare al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, confirmă faptul că întreprinderea a primit notificarea din partea concernului rus Gazprom privind o posibilă sistare a livrării gazelor naturale în cazul în care R.Moldova nu va achita, în decurs de 48 de ore, a plăților curente.

Contactat de reporterul Deschide.MD, Ceban a precizat că SA „Moldovagaz” nu a reușit să achite factura la timp din cauza că în luna octombrie, deși prețul de achiziție a fost de 150 dolari SUA/1000 m3, Chișinăul îl procura la un preț de 800 dolari SUA/1000 m3. Totodată, susține el, R.Moldova ar urma să achite și 50% din gazele consumate în luna noiembrie, la un alt preț decât cel aplicat anterior, motiv pentru care și apare acest „decalaj de casă”.

Vadim Ceban a spus că la moment SA „Moldovagaz” lucrează în comun cu Guvernul în vederea identificării resurselor financiare necesare pentru achitarea plăților.

Mâine vom avea o ședință de lucru cu reprezentanții Guvernului pentru a găsi soluții”, a precizat el.

Totodată, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la JurnalTV, Vadim Ceban a precizat că plata pe care ar urma să o efectueze R.Moldova către Rusia este de 1 miliard 300 de milioane de lei, bani de care SA „Moldovagaz” nu dispune.

Amintim că concernul rus „Gazprom” a anunțat autoritățile de la Chișinău despre sistarea livrării gazelor naturale în cazul în care, în decurs de 48 de ore, nu va primi plata datorată pentru data de 22 noiembrie pentru gazul furnizat.

Detalii: Gazprom amenință cu sistarea livrării gazelor naturale dacă Chișinăul nu va achita nota de plată în decurs de 48 de ore

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, vicepremierul Andrei Spînu, vine cu o reacție la anunțul făcut de reprezentanții Gazprom cu privire la o posibilă sistare a livrării gazelor naturale în R.Moldova în cazul în care Chișinăul nu va achita, în decurs de 48 de ore, a plăților curente pentru gazul livrat.

Solicitat de reporterul Deschide.MD, oficialul a declarat că nu a reușit să facă cunoștință cu notificarea Gazprom, și asta pentru că documentul a fost expediat doar în adresa SA „Moldovagaz”.

Detalii: Vicepremierul Andrei Spînu, reacție la amenințările Gazprom privind sistarea livrării gazelor naturale

× Aboneaza-te la fluxul de stiri Deschide.MD pe telefonul tau mobil
Ai depistat o eroare în text?  Selecteaz-o  și apasă combinația de taste CTRL + ENTER