Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, vicepremierul Andrei Spînu, vine cu o reacție la anunțul făcut de reprezentanții Gazprom cu privire la o posibilă sistare a livrării gazelor naturale în R.Moldova în cazul în care Chișinăul nu va achita, în decurs de 48 de ore, a plăților curente pentru gazul livrat.

Solicitat de reporterul Deschide.MD, oficialul a declarat că nu a reușit să facă cunoștință cu notificarea Gazprom, și asta pentru că documentul a fost expediat doar în adresa SA „Moldovagaz”.

La moment nu am reușit să fac cunoștință cu textul acestei notificări. Ea a fost expediată către Moldovagaz. Mâine vom face cunoștință cu documentul după care vom lua măsuri”, a declarat el.

Amintim că concernul rus „Gazprom” a anunțat autoritățile de la Chișinău despre sistarea livrării gazelor naturale în cazul în care, în decurs de 48 de ore, nu va primi plata datorată pentru data de 22 noiembrie pentru gazul furnizat.

Detalii: Gazprom amenință cu sistarea livrării gazelor naturale dacă Chișinăul nu va achita nota de plată în decurs de 48 de ore

Președintele Consiliului de administrare al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, confirmă faptul că întreprinderea a primit notificarea din partea concernului rus Gazprom privind o posibilă sistare a livrării gazelor naturale în cazul în care R.Moldova nu va achita, în decurs de 48 de ore, a plăților curente.

Contactat de reporterul Deschide.MD, Ceban a precizat că SA „Moldovagaz” nu a reușit să achite factura la timp din cauza că în luna octombrie, deși prețul de achiziție a fost de 150 dolari SUA/1000 m3, Chișinăul îl procura la un preț de 800 dolari SUA/1000 m3. Totodată, susține el, R.Moldova ar urma să achite și 50% din gazele consumate în luna noiembrie, la un alt preț decât cel aplicat anterior, motiv pentru care și apare acest „decalaj de casă”.

Detalii: Șeful „Moldovagaz”, despre cererea Gazprom privind achitarea de urgență a plăților curente pentru gaze naturale: „Căutăm soluții”