La Sankt Petersburg s-au încheiat negocierile între delegația Republicii Moldova și Gazprom. Părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldova-Gaz și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare, anunță Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova.

„În baza înțelegerii urmează să fie prelungit pe cinci ani contractul anterior între Gazprom și Moldova-Gaz, utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească. Livrările de gaz conform noului contract urmează să înceapă din 1 noiembrie 2021”, susține Ministerul. 
 
În octombrie Republica Moldova a primit gaz în baza unei prelungiri de o lună a contractului cu Gazprom, în volum insuficient. Diferența de volum a fost achiziționată în această perioadă de pe piața spot, prin intermediul companiei Energocom, la prețuri de piață.
 
Republica Moldova negociază un nou contract cu Gazprom încă de la începutul lunii octombrie. Atunci, contractul cu Gazprom, care a expirat în data de 30 septembrie, a fost prelungit pentru o lună – octombrie, pentru a nu periclita livrarea gazelor până la încheierea noului contract și pentru a negocia un preț mai bun. Pentru această lună, Moldova a achitat 790 de dolari pentru o mie de metri cubi gaze, față de 550 de dolari în luna precedentă.

Negocierile privind un nou contract de livrare a gazelor au început la Forumul internațional al gazelor de la Sankt-Petersburg, continuând la Moscova, dar fără rezultate. Ultimele negocieri cu Gazprom au început acum trei zile.

Între timp, Republica Moldova a procurat gaz din surse alternative, la preț de piață, pentru a menține presiunea necesară în conductă. Totodată, UE a oferit drept ajutor nerambursabil 60 de milioane de euro pentru susținerea populației vulnerabile în contextul crizei energetice.