Gazoductul Ungheni-Chișinău, prin care România poate exporta gaze naturale în Republica Moldova, a fost pus în funcțiune de la 1 octombrie 2021 și poate asigura întregul necesar de consum de peste Prut, cu excepția Transnistriei, rămânând doar ca furnizorii interesați să înceapă să nominalizeze volumele pe care vor să le vândă, a anunțat directorul Departamentului Strategie și Management Corporativ al operatorului sistemului național de transport Transgaz, Elisabeta Ghidiu, la videoconferința Profit.ro Oil&Gas - "Unde sunt gazele din Marea Neagră când avem mai mare nevoie?", scrie profit.ro. 

"Gazoductul Ungheni-Chișinău, în lungime de 120 de kilometri, la care lucrările de construcție au fost finalizate anul trecut, a fost operaționalizat și pus în funcțiune începând cu 1 octombrie 2021. În septembrie anul acesta, Transgaz a terminat și lucrările de dezvoltare din nord-estul țării, respectiv gazoductul Onești-Gherăești-Lețcani, plus cele două stații de comprimare aferente acestuia, o investiție în valoare de circa 173 milioane euro, și astfel conducta Ungheni-Chișinău este funcțională de la 1 octombrie. Ea poate transporta până la 6,5 milioane de metri cubi de gaze pe zi, cantitate care poate acoperi necesarul de consum al Republicii Moldova fără zona Transnistriei. Așteptăm și noi ca furnizorii să nominalizeze volumele de gaze pe care să le putem transporta (către Republica Moldova – n.r.). Noi, ca operator de transport și sistem, suntem pregătiți pentru asta", a spus oficialul Transgaz.

Săptămâna trecută, în Republica Moldova a fost declarată stare de urgență în sectorul energetic, din cauza deficitului de gaze naturale, determinat de faptul că nu a fost încă încheiat un nou acord cu gigantul rus Gazprom, vicepremierul Andrei Spînu declarând că, pe lângă un nou contract cu Rusia, Moldova dorește să negocieze livrări de gaze din România și Ucraina. În prima parte a lunii, Moldovagaz, divizia de peste Prut a Gazprom și cel mai mare furnizor de gaze naturale din Republica Moldova, a cerut clienților săi să își reducă consumul, cel puțin temporar.