Vicepremierul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, anunță că va avea miercuri o întrevedere cu Alexei Miller, președintele Consiliului de Administrare „Gazprom”. Întrevederea va avea loc la Sankt-Petersburg.

În cadrul vizitei în Rusia, precizează Spînu, ar urma să continue discuțiile cu privire la semnarea a unui nou contract de livrare a gazelor naturale în R.Moldova.

Credem că există posiblitatea de a găsi un punct care atât noi, cât și Gazprom să fim într-o situație mai bună, decât cea de astăzi”, a declarat el.

Potrivit lui Spînu, unul dintre subiectele ce ar urma să fie discutate ține de datoria comercială care s-a acumulat începând cu anul 1994 între Moldovagaz și Gazprom.

Suntem gata să continuăm discuțiile pe problema datoriei, dar poziția noastră rămâne neschimbată. Avem nevoie de o evaluare, de un audit independent care să confirme această datorie înainte de a semna orice angajamente”, a precizat vicepremierul.

Un alt subiect care ar urma să fie discutat ține de prețul pentru gazele naturale.

Ne dorim un preț corect, bazat pe o formulă similară cu cele oferite altor state cu care Gazprom a semnat contracte pe termen lung în perioada recentă. Am mers cu mai multe opțiuni, una din ele fiind prețul la bursă pentru contractele anuale sau o formulă mixtă care să ia în calcul atât prețul la bursă a gazului, cât și cotația petrolului”, a menționat el.

Spînu a adăugat că Guvernul vrea cel mai bun preț pentru cetățeni: „Dragi cetățeni, vă asigur că Guvernul, Parlamentul și Președinția lucrează în echipă pentru ca țara noastră să aibă gaze naturale și să ieșim din această criză cu demnitate”.