Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, susține că oferta propusă de Gazprom nu este în avantajul cetățenilor R.Moldova. Mai mult ca atât, prețul propus include mai multe condiții „financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânși a datoriei istorice, este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz”.

Demnitarul a venit cu un mesaj ca urmare a discuțiilor purtate cu șef-adjunct al administrației președintelui Federației Ruse, Dmitri Kozak, directorul general Gazprom Export, Elena Burmistrova, și ministrul Energiei, Nikolay Shulginov.

Mesajul nostru pe parcursul negocierilor a fost întotdeauna același: Republica Moldova își dorește să continue discuțiile și să semneze un contract pe termen lung între MoldovaGaz și Gazprom, unul care avantajează ambele părți.

Ofertă propusă la moment de Gazprom nu este în avantajul cetățenilor noștri. Prețul cerut, care include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânși a datoriei istorice, este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz. Republica Moldova nu poate accepta să plătească un preț la gaz mai mare decât toate celelalte state din regiune”, a anunțat Spînu.

El a precizat că autoritățile de la Chișinău doresc o nouă rundă de discuții cu Gazprom: „În același timp, vom căuta furnizori alternativi, pentru a ne asigura că țara are gaz și că diversicăm sursele de aprovizionare”.

Vicepremierul a mai adăugat că în cadrul discuțiilor, partea rusă a asigurat că Gazprom va livra imediat volumele suplimentare pentru luna octombrie - câte +5 mln m3 de gaze zilnic: „Sperăm ca aceste volume să intre în Republica Moldova în cel mai scurt timp”.