Preţurile plafon pentru motorină şi benzina A95 ar putea fi stabilite, cel mult, o dată în săptămână sau, şi mai rar. Cert e că nu în fiecare zi, aşa cum se întâmplă din 1 septembrie curent. Anunţul a fost făcut de directorul Agenţiei Naţionale pentru Reglementarea în Energetică, Octavian Calmîc, în cadrul emisiunii "În centrul atenţiei" de la Publika TV.

"S-au început discuţiile pe platforma parlamentară vizavi de legea cu privire la produse petroliere tocmai pentru a scoate aceasta sensibilitate faţă de consumatori, ca aceasta informaţie să nu vină zilnic, dar să vină odată la o săptămână, decadă, două săptămâni."

Potrivit lui Calmîc, creşterea constantă a preţurilor la carburanţi este dictată de tendinţe de pe piaţa internaţională.

"Ultimele cotaţii de astăzi - preţul de achiziţie de la producător este de 800 de dolari, deci practic dublu a crescut. Preţurile pe piaţa noastră nu au crescut în asemenea manieră, datorită acestui mecanism.", a spus Octavian Calmîc, director ANRE.

Anterior, şi deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Vladimir Bolea, a declarat, în cadrul aceleiaşi emisiuni, că se examinează posibilitatea introducerii modificărilor privind stabilirea preţurilor-plafon pentru carburanţi.

Din 1 septembrie, de când a fost elaborată noua metodologie de calcul, preţurile la benzină şi motorină cresc aproape zilnic. Potrivit ANRE, de atunci benzina s-a scumpit cu aproape 1,6 lei per litru, iar motorina - cu 2,4 lei.