Republica Moldova ar putea importa gaze naturale din Polonia. Un anunț în acest sens a fost făcut de către vicepremierul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, ca urmare a vizitei de lucru la Varșovia.

Spînu a declarat că în cadrul vizitei a avut mai multe întrevederi cu demnitarii polonezi, dar și cu reprezentanții companiilor din domeniul energetic.

M-am întâlnit cu Secretarul de Stat al Cancelariei Președintelui Poloniei și șeful Biroului internațional de politici, Jakub Kumoch, precum și cu reprezentantul special pentru Moldova al Prim-ministrului Republicii Polone, Adam Eberhardt. I-am informat pe ambii despre situația cu care se confruntă țara noastră, astăzi, pe piața gazelor”, a menționat el.

În cadrul discuției cu ministrul Energiei de la Varșovia, Piotr Naimski, a fost abordat subiectul privind parteneriatul pe termen lung în furnizarea gazelor naturale din Polonia.

Un proiect bilateral pe care îl tratăm cu maximă seriozitate, pentru că obiectivul nostru este ca sursele de alimentare să fie cât mai diversificate și mai adecvate pentru depășirea unei crize de acest calibru. Polonia este un stat prieten și un partener de nădejde al Republicii Moldova în Uniunea Europeană”, susține vicepremierul.

În cadrul discuției cu vicepreședintele PGNiG (compania de stat poloneză), Artur Cieślik, cei doi au vorbit despre capacitatea gazelor naturale pe care o poate obține R.Moldova din partea statului polon, iar în cadrul convorbirii cu președintele consiliului de administrație GAZ-SYSTEM, Tomasz Stepien, părțile au abordat soluțiile tehnice care ar putea fi implementate în scopul furnizării gazelor naturale în R.Moldova.