Președintele Consiliului de Administraţie „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a venit cu un comentariu privind situația actuală din sectorul energetic al R. Moldova.

Ceban susține că situația actuală în R. Moldova nu este mai puțin complicată cu criza financiară din anul 1998, sau crizele din 2005, 2006 și 2009, când când aprovizionarea cu gaze a țării era redusă, sau decembrie 2019, „când în cel mai scurt timp posibil echipa Moldovagaz a reușit, din punct de vedere tehnic, să rezolve problema inversării gazelor naturale de-a lungul coridorului trans-balcanic, în cazul în care aprovizionarea prin Ucraina era imposibilă”. 

„Acum un an am fost acuzați că am cumpărat gaz la prețuri umflate. Astăzi, aceiași oameni spun că actuala formulă de cumpărare este greșită, iar adoptarea ei este grăbită și prost considerată. Privind în urmă, toată lumea este puternică, așa cum arată istoria omenirii. Iată că, spre deosebire de mulți care critică, am fost întotdeauna responsabil pentru acțiunile mele și consecințele deciziilor luate. Sunt încrezător că vom putea depăși situația dificilă actuală. Vă asigur că echipa Moldovagaz face tot posibilul pentru a se asigura că aprovizionarea cu energie a țării continuă fără întrerupere. Sperăm să ajungem la acorduri finale cu privire la aprovizionarea cu gaze a țării noastre. În același timp, înțelegem că nu totul depinde doar de echipa de conducere a companiei, ci și de acționarii săi principali”, a adăugat Ceban. 

 

Amintim că, miercuri, 13 octombrie 2021, a fost convocată Comisia Națională pentru Situații Excepționale, după care a fost anunțată stare de alertă în ceea ce privește sectorul de gaze naturale. Andrei Spînu, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionalem a precizat, după ședința Comisiei, că a avut o discuție cu conducătorii responsabili de sectorul energetic - Moldovagaz, Termoelectrica, CET-urile, Moldelectrica, Energocom - pentru a stabili pașii de urmat. Au fost examinate mai multe măsuri de protecție a consumatorilor, precum și de asigurare a aprovizionării cu gaze a Republicii Moldova.

Andrei Spînu a menționat că actuala criză energetică, legată de livrarea gazelor, se manifestă în toată lumea. Demnitarul a reiterat că Guvernul va veni cu măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze casnici și industriali în vederea atenuării impactului unei eventuale creșteri a prețului gazelor. S-a decis crearea unui grup de lucru din mai multe instituții, care va lua deciziile necesare de ajutor la achitarea facturilor la gazul natural, acordarea ajutorului social pe perioada rece a anului și alte tipuri de ajutoare, inclusiv acordarea de lemne sau cărbuni în această perioadă.

Anrei Spînu a declarat că a mai fost adoptată decizia cu privire la eliberarea și folosirea păcurii din fondul de rezervă al statului, astfel încât să fie redus consumul de gaz la Termoelectrica. Folosirea păcurii a început de astăzi și va continua în zilele următoare. Rezervele actuale permit furnizarea agentului termic și generarea de energie electrică aproximativ pe o perioadă de o lună.

A mai fost luată decizia de a impune Energocom-ului obligația în vederea achiziționării de gaze naturale de pe piețele din Ucraina și România. Energocom a fost mandatat să înceapă cât mai curând procedura. Andrei Spînu a reiterat că în continuare se poartă negocieri privind încheierea unui nou contract cu Gazprom.