Încă nu este luată o decizie cu privire la livrarea gazului de la 1 noiembrie 2021, Despre acest lucru a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu după ședința Comisiei Situații Excepționale.

„În situația de creată, Energocom a fost mandat să negocieze achiziția gazelor din Ucraina și România pentru luna octombrie și pentru viitoarele luni”, a declarat Spânu adăugând că deocamdată nu s-a ajuns la o înțelegere cu Gazpromul pentru semnarea contractului de livrare a gazelor naturale.

El a lăsat să se înțeleagă că cei de la concernul rus insistă pe prețul spot al metanului, dar și pe soluționarea problemei datoriei de 450 mil. USD și pe claritatea pachetului energetic trei.

„Mâine voi avea o discuție cu cei de la Gazprom. Noi ne dorim un contract pe termen lung, adică cel puțin un an de zile. Pentru că această situație de incertitudine nu este bună. Anterior am adresat o scrisoare către Gazprom prin care am solicitat ca să cumpărăm gaze naturale după formula veche. După discuțiile de mâine vom veni cu mai multe detalii”, a adăugat Spânu

„La moment energia provenită din Ucraina nu este cumpărată, mecanismul lucrază ca un fel de împrumut. Acum aceasă enrgie vine din Ucraina către Republica Moldova, ulterior când se va rezolva problema gazelor atunci, această energie o vom returna, exact prin aceeași modalitate prin care o primi acum”, a adugat Spânu. 

Amintim că astăzi în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale, Guvernul a propus declararea stării de alertă în energetică. 

Detalii: Stare de alertă în sectorul gazelor