R. Moldova a solicitat Uniunii Europene ajutor în ceea ce privește suplinirea cu gaze naturale din cauza deficitului de aprovizionare, transmite FInancial Times, citând persoane implicate în negocieri.

Potrivit ziarului, Chișinăul speră că va obține gaze prin România, pentru a suplini deficitul de acest tip combustibil. Potrivit Financial Times, aprovizionarea cu gaze din Rusia a scăzut cu o treime, în timp ce prețurile au crescut de la 550 de dolari pentru o mie de metri cubi, la 790 de dolari pentru o mie de metri cubi, ceea ce este de cinci ori mai mult decât media de preț de anul trecut. În același timp, ziarul scrie că România însăși încearcă să-și acopere nevoile de gaze în contextul temerilor că rezervele de gaze în Europa sunt la nivel scăzut.

O echipă mixtă formată din reprezentanții Gazprom, Moldovagaz și Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) vor avea în această săptămână mai multe discuții în vederea agreării unui plan de lucru în vederea semnării unui contract de livrare a gazelor naturale în R.Moldova. Anunțul a fost făcut de vicepremierul, ministrul MIDR, Andrei Spînu.

În cadrul vizitei la Sankt-Petersburg, Spînu a avut o discuție cu vicepreședintele Gazprom, Elena Burmistrova, care l-au asigurat că R.Moldova nu se va confrunta cu o situație de criză: „Pentru moment, nu există niciun temei de îngrijorare”.

Spînu a spus că „din motive obiective” nu a reușit să se întâlnească cu președintele Gazprom, Alexei Miller, însă speră că acest lucru ar putea avea loc în viitorul apropiat.

„Am convenit să inițiem discuțiile privind agenda noastră comună, și anume pe implementarea pachetului energetic 3, a datoriilor existente și referitor la semnarea unui contract de livrare a gazelor pe termen lung. În această săptămână vom începe discuțiile cu o echipă de la Gazprom, Moldovagaz și MIDR pentru a agrea un plan de lucru. Ne dorim o abordare corectă, transparentă și non-conflictuală”, a declarat el.

Spînu a precizat că prețul la gaz la formula actuală nu este unul justificat și ar fi nerealist pentru Moldova. Potrivit lui, acesta nu este în concordanță cu modul în care au fost semnate contractele anterioare între Moldovagaz și Gazprom.