Una dintre noutățile senzaționale apărute în presa moldovenească se referă la faptul că Ucraina importă cartofi din R. Moldova. Mai mult de atât, țara vecină exportă cartofi în Belarus, stat care este considerat lider în creșterea cartofilor. Exportul de cartofi în Belarus poate fi făcut din contul recoltei culese în regiunile din vestul Ucrainei, dar și din contul importurilor din R. Moldova. Acest lucru este neobișnuit în primul rând deoarece R. Moldova este în mod tradițional principala piață de desfacere pentru cultivatorii de cartofi din Ucraina, scrie MyBusiness MD.

În sezonul 2020/21, prețurile la cartofi în RM s-au dovedit a fi destul de mici din cauza importurilor ieftine din UE, comunitate unde prețul mic a fost asociat cu lipsa cererii de cartofi din cauza carantinei și a inchiderii restaurantelor. Cu toate acestea, fermierii din R. Moldova nu au redus suprafața de cultivare cu tuberculi, deoarece au folosit materialul nerealizat pentru cultivare.

Drept rezultat, prețurile la cartofi în RM sunt cele mai mici din regiune, chiar mai mici decât în Polonia, iar cultivatorii de cartofi vorbesc despre trecerea de la cultivarea cartofilor la creșterea cerealelor. La moment, este necesar să se vândă cantitatea de cartofi cultivată în 2021. Astfel, zona de nord a RM vinde cartofii regiunilor de frontieră din Ucraina, deoarece prețul acolo este mai mare, dar și cererea este mai mare.

Totodată, regiunile de vest din Ucraina care au crescut o cantitate bună de cartofi, exportă tuberculi în țările balcanice, în primul rând în Serbia, unde prețurile sunt semnificativ mai mari. Tot din această regiune a Ucrainei,se fac exporturi către Belarus, unde prețurile sunt mai mari ca în Ucraina.

Belarusul importă în mod activ cartofi în acest sezon, în ciuda faptului că recoltarea este în curs. Aceasta este o situație neobișnuită, dar poate fi explicată prin recolta săracă de cartofi din țară. Prin urmare, cartofii sunt importați inclusiv în Ucraina.

Astfel, situația de pe piața cartofului pare foarte neobișnuită: Ucraina importă și exportă cartofi în același timp și în timpul recoltării. În același timp, tot comerțul exterior cu cartofi din Ucraina este în prezent cu țări complet neașteptate. Prin urmare, este posibil ca noul sezon al cartofilor să aducă mult mai multe surprize participanților la piața cartofilor.