Uniunea Europeană a debursat, astăzi, Republicii Moldova cele 36,4 milioane euro promise drept suport direct bugetului de stat. Anunțul a fost făcut în cadrul întrevederii oficiale de la Bruxelles a prim-ministrului Natalia Gavrilița cu Oliver Varhelyi, comisar european pentru vecinătate și extindere.

Cei doi oficiali au discutat prioritățile Guvernului de la Chișinău și promovarea agendei europene a Republicii Moldova. Premierul a vorbit despre reformele în domeniul justiției, redresarea economică și îmbunătățirea climatului de afaceri, gestionarea crizei pandemice și imunizarea populației, dar și despre consolidarea instituțiilor de stat.  

Natalia Gavrilița a apreciat suportul oferit țării noastre prin programele europene de asistență în diverse domenii și a subliniat că asistența europeană este esențială pentru implementarea reformelor în plan intern și asigurarea stabilității macrofinanciare. Pe această cale, premierul a exprimat mulțumiri pentru aprobarea planului de redresare economică pentru Moldova, în valoare de 600 milioane de euro.

„Suntem deschiși să aducem relația RM-UE la un nivel mai înalt. Așteptăm cu nerăbdare reuniunea Consiliului de Asociere, unde va fi adoptată o nouă Agendă de Asociere cu UE. Ne dorim să includem în dialogul politic problemele securității, justiția și domeniul energetic. Contăm pe identificarea proiectelor concrete de suport de către Direcţia Generală pentru Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere a Comisiei Europene (DG NEAR)”, a spus premierul, potrivit unui comunicat al Gvernului RM. 

„UE a acordat acest sprijin după ce Republica Moldova a îndeplinit condițiile, în special în ceea ce privește progresele înregistrate în ceea ce privește prioritățile-cheie de reformă în sectorul aplicării legii și în lupta împotriva COVID-19. Acestea demonstrează angajamentul UE de a sprijini o reformă pro-reformă pentru Republica Moldova, astfel cum a fost anunțat în Planul de redresare economică pentru Republica Moldova, publicat la 2 iunie. Această asistență va ajuta Republica Moldova să consolideze reziliența sectorului său de sănătate, să sprijine procesul de redresare economică și să sprijine lupta împotriva COVID-19 în domeniul aplicării legii”, a declarat Olivér Várhelyi, citat într-un comunicat al Comisiei Europene.

Ca parte a pachetului de redresare economică al UE de până la 600 de milioane de euro pe parcursul următorilor trei ani pentru a promova investițiile în Republica Moldova și a sprijini redresarea în urma crizei COVID-19 din această țară, plățile de astăzi constau în: sprijin pentru reforma poliției în Republica Moldova de 21,4 milioane de euro și în sprijin pentru atenuarea impactului socio-economic al pandemiei COVID-19 de 15 milioane de euro.

Cei doi oficiali au trecut în revistă și subiectele legate de dezvoltarea afacerilor rurale și infrastructurii locale pentru a crea cât mai multe locuri de muncă în țară.

„Intenționăm să propunem un proiect pilot în Republica Moldova de modernizare a economiei în localitățile rurale din toată țara, prin dezvoltarea industriei alimentare și celei agricole, crearea locurilor de munca, asigurându-ne, astfel, că există locuri de muncă bine plătite, satele se dezvolta, iar cetățenii nu mai părăsesc țara”, a menționat comisarul Varhelyi. 

Natalia Gavrilița l-a invitat pe Oliver Varhelyi să viziteze Republica Moldova.