Un proiect de lege propus de PAS prevede reducerea cotei TVA până la 6% la serviciile de cazare și la produsele alimentare sau băuturi, cu excepția producției alcoolice, pentru agenții economici din sectorul HoReCa. Autorii propun aplicarea noilor prevederi din 1 octombrie 2021, transmite IPN.

Potrivit autorilor, inițiativa vine în urma multiplelor restricții impuse la desfășurarea diverselor activități, unde prestatorii au suferit pierderi enorme, care s-au reflectat inclusiv în micșorarea salariilor, în reducerea locurilor de muncă sau, în general, s-a soldat cu falimentarea afacerilor.

În luna aprilie, Parlamentul a adoptat o lege organică care prevede cota TVA de 6% pentru sectorul HoReCa pe perioada stării de urgență sau pe perioada stării de urgență în sănătate publică. Intrarea în vigoare a legii respective trebuie să survină însă nu mai devreme de șase luni de la publicarea legilor de politică fiscală.

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba, precizează că legea a fost publicată la 21 mai. Respectiv, ar urma să fie aplicată din 21 noiembrie. Inițiativa PAS vine să ofere facilitatea pentru sectorul HoReCa mai devreme.