Gazprom va renunța la tranzitul gazului pe teritoriul României și Bulgariei după ce va fi pus în funcțiune „torentul turcesc”, se menționează în înțelegerea interguvernamentală semnată de Rusia și Turcia și publicată pe site-ul oficial al companiei.

„Părțile au convenit ca volumul gazelor livrate Republicii Turcia, spre granița Turciei cu Bulgaria, să fi transportate prin torentul maritim 1, începând cu punerea în funcțiune a acestuia”, se menționează în document, transmite Kommersant

Din acest punct de vedere, urmează să fie introduse anumite schimbări în contractele de livrare a gazelor către Turcia.

Rusia transportă gaze naturale către Turcia prin intermediului „torentului albastru” și a conductei trans-balcanice care tranzitează Ucraina, Republica Moldova, România și Bulgaria. Potrivit noului acord, odată cu darea în exploatare a „torentului turcesc” transportarea gazelor prin conducta trans-balcanică va fi sistată.

Acordul interguvernamental ruso-turc semnat în octombrie 2016 presupune construcția a unei magistrale în Marea Neagră care va fi formată din două gazoducte. Totodată, președintele rus Vladimir Putin și președintele turc Recep Tayyip Erdogan au anunțat pe 10 martie despre normalizarea deplină a relațiilor dintre Ankara și Moscova.