Acest lucru a fost declarat de CEO-ul companiei românești Transgaz, Ion Sterian, în timpul conferinței video a Romanian Energy Hub. El a menționat că gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău va putea începe să funcționeze la capacitate maximă de la 1 octombrie, iar România va furniza gaze rusești Moldovei în tranzit prin aceasta.

În plus, potrivit acestuia, compania Moldovatransgaz este interesată să depoziteze în instalațiile subterane de stocare a gazelor din România circa 20% din consumul anual total de gaze pentru a fi utilizat la vârf de consum în Moldova. România va fi, începând cu 1 octombrie, țară de tranzit și pentru gazul menit a asigura consumul părții de vest a Moldovei, a afirmat directorul general al Transgaz, Ion Sterian. 

În prezent, prin Ucraina, pe fostul coridor transbalcanic, mai tranzitează doar gazul destinat alimentării Republici Moldova, de la 1 aprilie 2021, inclusiv România importând gaz rusesc prin TurkStream.

Ion Sterian afirmă că, până la sfârșitul lunii august-începutul unii septembrie, vor fi finalizate și stațiile de comprimare Onești și Gherăiești, menite a permite exportul de gaze în Republica Moldova și implicit înlocuirea rutei ucrainene cu cea românească.

„Suntem în discuții cu Moldovagaz. Odata cu cele 2 stații de la Onești și Gherăiești se va finaliza și gazoductul Onești-Gherăiești-Letscani care se-ntregește cu gazoductul Ungheni-Chișinău și de la 1 octombrie, între 4,5 și 6 milioane mc (pe zi, probabil - n.r.), vor merge către Republica Moldova pentru a asigura consumul de gaze pe partea de Chișinău, care este cel mai mare consumator de gaze din Moldova. Avem cereri, din partea autorităților reprezentate prin Moldovatransgaz, de a depozita gaze în România. Și va fi o întâlnire, Romgaz, Transgaz, Modovagaz și nu în ultimul rând Depogaz, pentru că, după legislația din Republica Moldova, partea de înmagazinare este 20% din consumul lor total anual și va acoperi vârfurile de consum pentru Moldova”, a afirmat Sterian.

Profit.ro constată că consumul anual de gaze în Moldova, cu excepția Transnistriei, este de aproximativ 1 miliard de metri cubi și cel mai probabil prin România Moldova va primi gaze pentru a le furniza către Chișinău și regiunile de nord-vest. Volumul de gaz care poate fi stocat în depozitele operate de Depogaz se va ridica la aproximativ 100 de milioane de metri cubi. m. Gazul care va intra în Moldova va fi probabil rusesc și nu va fi achiziționat de la producătorii români.