Banca Națională a Moldovei susține că permanent monitorizează situația macroeconomică internă și cea externă ca, la momentul oportun, să vină cu măsuri necesare bazate pe instrumentele BNM pentru a atinge obiectivul său fundamental - de asigurare și menținere a stabilității prețurilor.

În cadrul unui interviu cumulativ, Armașu a răspuns la întrebarea Deschide.MD dacă BNM va combate creșterea inflației - așteptată pe plan intern dar și extern și ce instrumente va folosi?

„De la debutul pandemiei, Banca Națională a Moldovei, la fel ca și alte bănci centrale, a efectuat un șir de acțiuni în limitele mandatului său și cele ale instrumentelor de care dispune. Scopul a fost să sprijine cererea agregată, să compenseze presiunile dezinflaționiste puternice cauzate de diminuarea activității economice și să readucă rata anuală a inflației în intervalul din jurul țintei”, a declarat Armașu. 

La fel Armașu spune că potrivit ultimelor prognoze ale BNM, în perioada următoare rata anuală a inflației va fi în continuare sub limita inferioară a intervalului de variație de ±1.5 puncte procentuale  de la ținta inflației de 5.0 la sută, considerată optimă pentru dezvoltarea economiei Republicii Moldova. Apoi, începând cu trimestrul IV, va reveni în intervalul țintei și se va afla în apropierea acesteia până la finele perioadei de prognoză.

„Rezultatul respectiv va fi obținut ca urmare a deciziilor de politică monetară pe care le-a întreprins în ultimele trimestre Banca Națională  pentru a atenua efectele negative ale pandemiei asupra economiei naționale și a readuce inflația în intervalul țintit. Totodată, prognoza pornește de la  deciziile de politică monetară proactivă promovată de BNM, care are drept obiectiv fundamental asigurarea și menținerea stabilității prețurilor”, mai spune guvernatorul. 

Cutoate acestea, Armașu declară că nu depinde totul de mandatul băncii centrale: „Acțiunile BNM de politică monetară trebuie să fie însoțite de politica fiscală și cea economică din partea guvernului pentru recuperarea economiei”.