Guvernatorul Octavian Armașu spune că, în cei 30 de la înființarea Băncii Naționale a Moldovei, sistemul bancar a fost supus multor teste, au fost acumulate cunoștințe, experiență, au fost învățate și unele lecții extrem de grele. „Va trebui să fim rezistenți în fața provocărilor. Și cea mai mare provocare a momentului este să apărăm reformele pe care le-am implementat cu abnegație și responsabilitate în ultimii ani, astfel încât cetățenii să se bucure în continuare de serviciile unui sector bancar transparent și sigur”, a menționat guvernatorul într-un mesaj transmis cu ocazia celor 30 de ani de la înființarea BNM, transmite IPN.

Octavian Armașu a menționat că, în pofida contextului actual dificil, pe fondul pandemiei și al crizei economice asociate, sistemul bancar este unul viabil și stabil, armonizat cu standardele internaționale, cu o arhitectură financiară adecvată, cu servicii și produse bancare calitative.

„Alături de comunitatea financiar-bancară din întreaga lume am ajuns la o etapă, când trebuie să reconsiderăm lecțiile învățate în urma crizei și din această perspectivă să ne continuăm calea profesională în noua realitate. Aceasta ne pune în față multe întrebări, la care trebuie sa găsim răspunsuri chiar acum. Să venim cu o viziune nouă asupra pașilor următori și să desfășurăm în continuare procesul de reformă în sectorul bancar pentru a răspunde necesităților economiei, să venim cu produse moderne, să punem în valoare cele învățate în criză”, a notat guvernatorul BNM.

Octavian Armașu și-a exprimat certitudinea că va fi continuată calea reformelor cu tenacitate și responsabilitate, construind un sistem bancar puternic, transparent și competitiv la nivel global.

„În spatele tuturor realizărilor din sectorul bancar stă munca de zi cu zi a  fiecăruia dintre dumneavoastră, cu profundă implicare profesională și orele dedicate acesteia mult peste program. Stă competența dumneavoastră pe care o îmbunătățiți prin studiu permanent aliniat la standardele internaționale și străduința de a fi alături de cetățeni în incluziunea financiară. Apreciez profesionalismul, devotamentul și perseverența de care dați dovadă în activitatea dumneavoastră, contribuind la afirmarea sistemului financiar-bancar”, a mai spus guvernatorul.

Banca Națională a Moldovei a fost creată la 4 iunie 1991 prin decretul președintelui Republicii Moldova, astfel fiind puse bazele sectorului bancar din Moldova.