Președintele Maia Sandu a avut o întrevedere cu ministrul afacerilor de vecinătate a Marii Britanii, Wandy Morton în cadrul căreia au fost discutate mai multe subiecte printre care returnarea celor 458 de mii de lire sterline confiscate de la Luca Filat.

Maia Sandu a mulțumit guvernului britanic pentru sprijinul generos oferit în combaterea efectelor pandemiei - contribuția pentru asigurarea cu vaccin a Republicii Moldova în cadrul platformei COVAX și asigurarea sistemului medical din Moldova cu echipamente de protecție și utilaje medicale pentru tratarea pacienților de Covid.

„Am convenit asupra modalității de întoarcere a fondurilor recuperate de la Luca Filat în beneficiul cetățenilor. Eforturile echipei noastre de recuperare a fondurilor extrase ilegal din Moldova aduc rezultate. După demersurile noastre făcute pe parcursul anului 2020, instanțele londoneze au dispus reîntoarcerea în Moldova a sumei confiscate de 458 de mii de lire sterline de la cetățeanul Luca Filat. În curând, acești bani - echivalentul a aproape 11,5 milioane de lei - vor ajunge să fie folosiți în beneficiul persoanelor cu dizabilități severe”, a declarat Maia Sandu. 

Președintele Maia Sandu a declarat că în 2020, aproximativ 175 mii de persoane cu dizabilități s-au înregistrat la instituțiile responsabile de protecția socială din țara noastră. Aproape fiecare a șaptea persoană cu dizabilități se încadrează în categoria celor cu dizabilități severe. Dintre cele 26 de mii de persoane cu dizabilități severe, până la o treime au nevoie de asistență permanentă. Serviciul de asistență personală este unul absolut critic, iar reducerile bugetare, operate de guvern anul trecut, au adus mii de persoane cu dizabilități severe și familiile lor într-o situație foarte dificilă anul acesta.

„Am decis, împreună, ca resursele financiare confiscate de la cetățeanul Luca Filat să fie redirecționate către Agenția Națională de Asistență Socială din Moldova, pentru finanțarea serviciului social de asistent personal pentru persoanele cu dizabilități severe”. 

De asemenea, Maia Sandu a salutat decizia guvernului britanic de a sprijini un proiect de consultanță anticorupție pe lângă Președinție. Experții contractați în cadrul acestui proiect vor oferi asistență tehnică pentru realizarea mandatului meu în domeniul anticorupție și reforma justiției, reforme cerute de aproape un milion de cetățeni la alegerile prezidențiale din anul trecut. Cu sprijinul partenerilor de dezvoltare ai țării noastre, vom continua lupta cu fenomenul corupției și vom construi o justiție corectă, independentă, în care oamenii pot avea încredere. Mulțumesc frumos guvernului britanic pentru sprijinirea agendei noastre de reforme anticorupție.