Banca Națională a Moldovei îi dă peste nas lui Ilan Șor pentru că transformă subiectul fraudei bancare într-un instrument de scoatere în evidență a imaginii unor politicieni și reflectă o acțiune de dezorientare a publicului.

Într-un comunicat de presă Banca Centrală precizează că încurajează faptele și contribuțiile reale (dar nu declarative) care să aducă o finalizare de succes cât mai rapidă a anchetei și recuperarea mijloacelor financiare sustrase. 

În același timp, BNM se referă și la anunțul lui Șor că dorește să întoarcă banii furați de la celel trei bănci BEM, BS și UB. Reprezentanții băncii spun că acest lucru poate „fi înaintat în cadrul procedurilor judiciare deja demarate. Aceasta deoarece prin sentința Judecătoriei Chișinău din 21.06.2017 Șor Ilan Miron a fost recunoscut vinovat de săvârșirea infracțiunilor prevăzute de art. 196 alin.(4) (cauzarea de daune materiale în proporţii deosebit de mari prin înşelăciune sau abuz de încredere) și art. 243 alin. (3) lit.b) (spălarea banilor în proporții deosebit de mari) din Codul Penal”.

BNM adaugă că tot atunci instanța de judecată a stabilit că că BEM-ului i-au fost cauzate prejudicii și că acestea urmează a fi recuperate în procedură civilă. 

„Cât privește solicitarea „compensării valorii activelor băncilor la data de 27 noiembrie 2014”, acționarii cunosc foarte bine – conform legii, creanțele față de o bancă în proces de lichidare se onorează în ordinea priorității claselor de creanțe stabilite, iar creanțele acționarilor se onorează după onorarea tuturor creanțelor creditorilor față de bancă, din activele rămase. În prezent, BC Banca de Economii S.A. achită creanțele Ministerului Finanțelor. Totodată, BNM precizează că acționarii Băncii de Economii S.A. nu au contestat actele emise de BNM și nu au înaintat cereri de compensare a valorii activelor deținute”, conchide BNM comuniatul său de presă. 

Amintim că la finalul lunii aprilie Ilan Șor a cerut BNM-ului și Ministerului de finanțe să se întâlnească cu el pentru că acesta vrea să întoarcă creditul de urgență în valore de 13 miliarde de lei acordat celor trei bănci falimentate - BEM, BS și UB. În acealași timp acesta a solicitat Procuraturii Generale ca să ridice mandatul de arest pe numele său pentru ca Șor să poată participa la ședințele de judecată.

În cadrul unei conferințe de presă organizată în regim online, Șor a declarat că imediat ce PG va ridica mandatul de arest atunci el va veni în R. Moldova.

Detalii: Lui Șor i s-a făcut dor de Moldova. E gata să întoarcă cele 13 mlrd acordate băncilor devalizate și cere PG să ridice mandatul de arest

În iulie 2019, Procuratura Generală (PG) a anunțat că deputatul Ilan Șor, condamnat de prima instanță la șapte ani și șase luni de închisoare într-un dosar de escrocherie, vizat în ancheta privind frauda bancară și figurant în Raportul Kroll, a plecat din R. Moldova prin Aeroportul Internațional Chișinău, fără a trece controlul vamal sau cel de frontieră în perioada 14-17 iunie. PG a declarat că anchetează aceste circumstanțe în cadrul unei anchete deschise pentru trecerea ilegală a frontierei.

Detalii: Shor își continuă show-ul. S-a îmbolnăvit înainte de ședința de la Curtea de Apel