Valoarea datoriilor la gaze a malului drept al Nistrului, inclusiv cu penalități, ajunge la 715 milioane de dolari. Totodată, datoria malului stâng al Nistrului este de 6,8 miliarde de dolari. Datele au fost prezentate de către președintele Consiliului de Administrare al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, în cadrul unor audieri organizate de Comisia parlamentară de control al finanțelor publice. Potrivit lui, fără participarea companiei rusești „Gazprom”, fără participarea administrației de la Tiraspol, nu va putea fi găsită o modalitate de reglementare a datoriilor malului stâng, transmite IPN.

Vadim Ceban a menționat că discuțiile privind modalitatea de reglementare a datoriilor, atât pe malul drept, cât și malul stâng urmează să aibă loc în cadrul negocierilor între acționari – Guvernul de la Chișinău, „Gazprom” și partea transnistreană. Potrivit lui, astăzi nu există posibilitatea de a evita regiunea transnistreană. Or, este vorba despre securitatea energetică a statului.

Va depinde foarte mult cum va fi reglementat inclusiv diferendul transnistrean. Acest lucru este important de menționat, pentru că valoarea datoriilor de astăzi – 6,8 miliarde de dolari pentru malul stâng – vă asigur că ne depășește în partea ce ține de utilizarea mecanismelor de reglementare a acestor datorii”, a notat președintele Consiliului de Administrare al SA „Moldovagaz”.

Potrivit lui, auditul Inspecției Financiare de pe lângă Ministerul Finanțelor recomandă ca datoria „Tiraspoltransgaz” și modul de reflectare a acesteia să se regăsească în bilanțul contabil al companiei „Moldovagaz”. Or, azi aceste datorii sunt pe conturi extrabilanțiere. Administrația companiei consideră acest lucru incorect. Și aceasta pentru că aceste datorii nu sunt generate de către „Moldovagaz” la propriu. Mai mult ca atât, este un contract cu „Tiraspoltransgaz și ei sunt obligați să achite pentru gazul consumat.

Vadim Ceban a mai spus că astăzi există titluri executorii în valoare de peste cinci milioane de dolari, pe care nu le pot aplica pe teritoriul transnistrean.

Cât despre relația cu „Tiraspoltransgaz”, din punct de vedere tehnic, aceasta este bună. Directorul este persoana aprobată de Consiliul de Administrație a „Moldovagaz”, au loc întrevederi săptămânale și, împreună, sunt implementate regulile europene ce ține de balansarea pieței gazelor.

Potrivit lui Ceban, nu există însă vreo relație cu „Tiraspoltransgaz-Pridnestrovie”, companie nerecunoscută. În martie 2005, prin decretul lui fostului lider de la Tiraspol, Igor Smirnov, au fost preluate în mod abuziv și ilegal toate activele „Moldovagaz” pe care le gestiona „Tiraspoltransgaz”. Și astăzi nu sunt pârghii de a influența întoarcerea activelor înapoi în proprietatea „Moldovagaz”.

Vadim Ceban a mai spus că „Tiraspoltransgaz-Pridnestrovie” administrează toate contractele de furnizare la nivel de regiune. Mai mult, se cunoaște despre existența unui cont secretizat de către autoritățile autoproclamate, pe care se acumulează mijloace financiare pentru gazul consumat de către locuitorii regiunii.