Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Radu Marian, susține că propunerea liderului socialist Igor Dodon de a scoate din Banca Națională a Moldovei (BNM) câteva miliarde de lei printr-o decizie a Comisiei Situații Excepționale, iar aceștia să fie orientați pentru susținerea agenților economici și pentru susținerea populației, în contextul pandemiei, va duce la consecințe extrem de grave pentru R.Moldova.

„Furtul Miliardului 2 sau cum Dodon vrea să jecmănească fiecare moldovean cu încă 2 000 lei. Igor Dodon și-a anunțat intenția de a scoate din BNM 20 miliarde de lei prin intermediul unei decizii a Comisiei Situații Excepționale, controlată de Guvernul său. O astfel de decizie va aduce consecințe extrem de grave pentru Republica Moldova”, scrie Marian pe pagina lui de Facebook. 
În acest sens deputatul vine cu un șir de explicații și exemple de consecințe, precum creșterea prețurilor și sărăcirea populației, pierderea fondurilor externe, falimentarea întreprinderilor, șa. 
„- Va duce la creșterea inevitabilă a prețurilor și sărăcirea populației.
Am făcut niște calcule și putem estima că în urma unei astfel de decizii, un moldovean cu salariu mediu va fi jecmănit de 2000 de lei în acest an. Orice împrumut de la BNM ar însemna o emisie suplimentară de bani neacoperiți, ceea ce va duce la deprecierea leului și inflație.
 - Va duce la pierderea a zeci de mii de locuri de muncă și falimentarea a mii de întreprinderi.
În urma acestei decizii, pentru a stabiliza situația, BNM va fi nevoită să „curețe„ excesul de lichidități prin înăsprirea politicii monetare și vânzare de valută străină din contul rezervelor valutare. Aceasta va acutiza criza economică în care se află la moment Republica Moldova, care se va solda cu pierderea locurilor de muncă și falimentarea întreprinderilor
 
- Vom pierde fonduri externe de miliarde de euro pentru drumuri, școli grădinițe și creșterea pensiilor.
Moldova va compromite total relațiile cu partenerii externi - atât Guvernul, cât și agenții economici nu vor mai putea atrage finanțare externă. În plus, din cauza faptului că nu vom putea accesa împrumuturi externe la costuri mici (1-2%), bugetul va trebui să suporte cheltuieli adiționale de dobândă de sute de milioane de lei în următorii ani.

- Se va încălca legea în mod flagrant.
Legea privind BNM (art. 37, 41) spune clar că BNM nu poate oferi împrumuturi statului. O astfel de deciziei va confirma uzurparea statului prin intermediul Comisiei Situației Excepționale”, explică Marian. 
Astfel, deputatul PAS a făcut un apel către funcționarii și demnitarii de stat din Comisia Situații Excepționale să nu accepte sugestia lui Igor Dodon de a extrage bani din rezervele valutare naționale.
„Fac un apel către funcționarii și demnitarii de stat din Comisia Situații Excepționale cărora le pasă de țara asta – nu executați ordinele ilegale ale lui Dodon. Refuzați să pregătiți orice fel de documente și acte pentru acest exercițiu rușinos. Mai avem puțin și scăpăm de acești hoți”, a conchis Marian. 
Amintim că liderul Partidului Socialiștilor din R. Moldova , Igor Dodon, a cerut Guvernului interimar Ciocoi să împrumute de la Banca Națională a Moldovei (BNM) până la 20 de miliarde de lei pentru a gestiona mai eficient criza pandemică și social-economică.
 
 
Banca Națională a Moldovei a venit ulterior cu o reacție în urma propunerii liderului socialist, menționând că, Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei interzice acordarea oricărei asistențe financiare statului si organelor acestuia.