Începând de astăzi intră în vigoare hotărârea de Guvern prin care a fost stabilită procedura de înmatriculare a automobilelor care au fost înregistrate anterior în raioanele din stânga Nistrului dar pentru automobilele înregistrate peste hotarele Republicii Moldova.

Despre acest lucru a anunțat ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, în cadrul unei conferințe de presă. Armașu a explicat condițiile de aplicare a prevedrilor din hotărârea de Guvern. 

„Aceste mașini pot fi înmatriculate în Republica Moldova cu o acciză de 30 %. Pentru plasarea în regim de import și înmatriculare în Republica Moldova, deținătorii de autoturisme care au fost înmatriculate în raioanele din stânga Nistrului vor completa o declarație pe propria răspundere, unde își vor asuma toate riscurile legate de această procedură”, a declarat Armașu. 

Astfel, după 1 aprilie, cetățenii care au viza de reședință din stânga Nistrului și dețin autoturisme cu plăcuțe eliberate în această unitate vor putea circula liber pe teritoriul Republlicii Moldova, iar cetățenii care au viză de reședință în dreapta Nistrului nu vor mai putea circula cu automobile înregistrare în Transnistria, în caz contrar automobilele vor fi reținute. În acest context Deschide.MD precizează că autoritățile de la Chișinău au declarat anterior că sunt aproximativ 35 mii autovehicule înregistrate cu numere transnistrene.

Potrivit ministrului Armașu, vămuirea tuturor automobilelor cu plăcuțe de înmatriculare străine cât și cele din regiunea transnistreană pot fi făcute la 39 posturi vamale. 

Aceeași sursă a mai comunicat că de la 1 ianuarie curent și până acum, 7 843 de proprietari ai automobilelor cu numere de înmatriculare străine, dar și transnistrene au înregistrat mașinile în R. Moldova, beneficiind de regimul facilitat. Astfel, la bugetul de stat au fost încasate peste 182 de milioane de lei din vămuirea acestui tip de automobile.

Proiectul de lege are ca scop asigurarea echităţii fiscale între persoanele care deţin autovehicule înmatriculate în Republica Moldova şi cele care deţin autovehicule neînmatriculate. Totodată, modificările vor contribui la creşterea siguranţei în trafic, vor reduce nivelul poluării mediului de către autoturisme, precum şi la sporirea pe termen lung a încasărilor la bugetul de stat.