Primul proiect twinning în domeniul subvenționării, în valoarea de 1,2 milioane de euro, bani acordați de Uniunea Europeană, a fost lansat săptămâna aceasta, la Chișinău. Obiectivul este de a dezvolta sistemul de subvenționare din Republica Moldova și de a consolida Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, din subordinea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, transmite IPN.

Proiectul va fi implementat de către AIPA, în cooperare cu partenerii de twinning – consorțiul format din AgrarMarkt Austria (partener superior) și cu Fondul de Intervenție de Stat în Agricultură (SZIF) din Republica Cehă și Agenția pentru Restructurare și Modernizare a Agriculturii (ARMA) din Polonia (parteneri juniori).

În cadrul evenimentului de lansare, ministrul agriculturii, Eduard Grama, și-a exprimat convingerea că implementarea proiectului va contribui la o mai bună administrare a măsurilor aferente agriculturii și dezvoltării rurale în Republica Moldova.

Pentru a dinamiza acest proces, este necesară stimularea materială a investițiilor, din partea statului și, desigur, din partea partenerilor de dezvoltare. Pe această cale, vreau să adresez sincere mulțumiri și recunoștință partenerilor de dezvoltare, Comisiei Europene și țărilor donatoare pentru tot sprijinul acordat țării noastre”, a declarat ministrul.

Durata proiectului twinning în domeniul subvenționării: „Consolidarea capacităților și competențelor Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură din Moldova (AIPA) în vederea administrării măsurilor de sprijin în domeniul Dezvoltării Rurale conform normelor și standardelor UE” este de doi ani.

Proiectul twinning este unul din principalele instrumente ale Uniunii Europene în susținerea consolidării instituționale. Acesta are ca scop să ajute ţările beneficiare să dezvolte instituţii publice moderne şi eficiente, prin asigurarea cadrului care permite instituțiilor publice şi organizaţiilor din ţările beneficiare să lucreze cu omologii lor din statele membre ale UE.