Programul de recuperare a terenurilor pentru a asigura o gestionare durabilă a solului pentru 2021-2025, precum și planul de acțiune pentru implementarea primei etape a programului (2021-2023) sunt publicate în Monitorul Oficial. Programul are ca scop alinierea sistemului de cercetare și educație la prioritățile sectorului agricol, prevenirea și combaterea eroziunii solului (2,5 mii de hectare de teren agricol), recuperarea solurilor pe 68,5 mii de hectare de teren agricol, conservarea și creșterea solului fertilitate pe o suprafață de 5 mii de hectare de teren agricol.

Bugetul total al programului este de 4 miliarde 278,3 milioane de lei, din care aproximativ 1% vor fi alocați de la bugetul de stat, restul fondurilor urmând să fie atrase din surse externe. Trebuie remarcat faptul că cea mai scumpă componentă a programului este recuperarea solului (98% din bugetul total), transmite InfoMarket.

Programul va fi implementat în două etape.

În prima etapă - în 2021-2023. (164,5 milioane lei) este planificată implementarea unui set de măsuri, printre care:

- combaterea eroziunii solului;
- lucrări specifice pentru a compensa deficitul de umiditate prin irigarea terenurilor;
- îndepărtarea excesului de apă din sol și suprafața acestuia (drenaj și drenaj);
- construcția și funcționarea structurilor hidraulice;
- refacerea solurilor alcaline și sărate.

Plan de acțiune pentru 2024-2025 va fi dezvoltat ulterior. Coordonarea și monitorizarea punerii în aplicare a planului de acțiune vor fi asigurate de Ministerul Agriculturii, iar toate agențiile guvernamentale implicate în program trebuie să prezinte un raport privind gradul de realizare a obiectivelor programului de două ori pe an.