Deputatul PAS Dumitru Alaiba a solicitat informații de la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) cu datele despre prețurile și tarifele revizuite și aprobate în ultimii 10 ani. Solicitarea sa vine după ce astăzi mai multe stații PECO au afișat prețuri mai mai la carburanți.

Deputatul sugerează că acest lucru ar fi legat de alegeri. 
„Eu nu am datele la mână, dar pot să pun pariu că nu avem scumpiri la tarife și carburanți înainte de alegeri. Înainte de alegeri noi putem avea chiar ieftiniri. Iar după alegeri încep scumpirile. Ca și azi. Și din nou bătaie de joc de oameni. Și din nou „conform legislației”. Ca să nu speculăm, am solicitat informație punctuală referitor la deciziile ANRE în acest sens din ultimii 10 ani. Când ANRE a aprobat scumpiri și când au fost ieftiniri. După asta o să suprapunem cu alegerile. Și o să vedem ce iese. Deși anticipez cam ce o să iasă, eu chiar sunt curios”, scrie Alaiba pe pagina sa de Facebook. 
Potrivit lui, dacă o să se constate că scumpirile sau ieftinirile carvuranților vor merge într-un ciclu la fel ca și alegerile, atunci se poate spune că există influență politică în ANRE, lucru care ar fi scandalos și criminal. 
„Iar dacă o să iasă că scumpirile/ieftinirile merg prin coincidență la fel de ciclic ca și alegerile, atunci o să avem tot dreptul să constatăm o clară influență politică în ANRE. Noi toți plătim impozite pentru ca să existe un arbitru INDEPENDENT care să se asigure că noi plătim prețuri optime pentru resursele energetice. Cifrele vor vorbi de la sine cât de independentă este această instituție și cât de tare își merită existența. Cifrele sunt o chestie foarte încăpățânată. E cam greu uneori să le contrazici. Iar dacă în baza cifrelor vom avea motive să credem că într-o anumită perioadă de timp ANRE a luat decizii în funcție de agenda politică a țării...asta ar fi scandalos și da, criminal”, a conchis Alaiba.