Îndată după demisia Guvernului Chicu, autoritățile centrale au început să împrumute masiv bani de la băncile comerciale din R.Moldova. Potrivit vicepreședintelui Parlamentului și liderului fracțiunii Platforma DA, Alexandru Slusari, acest lucru reprezintă „un semnal alarmant în contextul stabilității bugetare” și „o tendința proastă pentru economia națională”.

În primele 6 zile ale anului 2021 Ministerul Finanțelor deja a împrumutat pe piața internă, de la băncile comerciale peste 703 MILIOANE lei. Pentru comparație, în perioada similară al anului trecut suma împrumutului era de 83,5 milioane lei sau aproape de 9 ori mai puțină. Este un semnal alarmant în contextul stabilității bugetare, precum și o tendința proastă pentru economia națională”, a menționat el.

Potrivit parlamentarului, lipsa acordurilor cu partenerii externi, care prevăd mai multe granturi și credite ieftine pănă la 1% anual, provoacă împovărarea mai mare a statului la dobănzile de 4-5,5 % cu riscul creșterii acestora în condițiile lipsei alternativei pentru perioada indelungată a crizei politice.

Totodată, dependența statului de sectorul bancar reduce drastic interesul băncilor să crediteze sectorul real al economiei și influențează majorarea ratelor de creditare pentru business”, a precizat Slusari.

Amintim că la sfârșitul lunii decembrie Ion Chicu și-a anunțat demisia din funcția de prim-ministru. Atunci, șeful Executivului a declarat că autoritățile s-au asigurat ca „să nu fie probleme în continuare în finanțarea necesităților și cheltuielilor primordiale ale statului”.

Odată cu aprobarea acestor prioecte, mașina sistemului de stat va putea funcționa, vor putea fi achitate salarii, pensii, plăți sociale, etc”, declara el atunci.