Ministerul Justiţiei anunţă organizarea şi desfăşurarea concursului de selectare a unui cabinet/birou asociat de avocaţi, inclusiv avocaţi străini/companii de avocaţi străine, pentru reprezentarea intereselor Republicii Moldova în acţiunea înaintată de o campanie din Insulele Virgine Britanice Gater Assets Limited împotriva Republicii Moldova alături de SA „Gazsnabtranzit” şi SA „Moldovagaz”.

Pe 2 iunie 2016, Gater Assets Limited a iniţiat un litigiu împotriva Republicii Moldova în faţa Curţii Districtuale a Statelor Unite pentru Districtul Sudic al New York-ului (SUA), prin care solicită reînnoirea hotărârii judecătoreşti în favoarea reclamantului şi împotriva lui SC „Gaznabtranzit” SA, SC „Moldovagaz” SA şi statului Republica Moldova, pronunţată pe 14 iulie 2000, prin care s-a dispus la plata prejudiciului, plus dobânda de întârziere.

Cauza are ca obiect reînnoirea hotărârii judecătoreşti din 14 iulie 2000 a Curţii Districtuale a Statelor Unite pentru Districtul Sudic al New York-ului (SUA), ce a rezultat din recunoaşterea unei sentinţe arbitrale din 12 noiembrie 1998, în urma arbitrajului administrat de către Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a Federaţiei Ruse cu sediul la Moscova, în temeiul unei clauze de arbitraj.

Portalul rise.md a scris că datoria este rezultatul unor tranzacții de import de gaze rusești, derulate acum două decenii. Pe 30 decembrie 1996, compania mixtă moldo-rusă Gazsnabtranzit (fondată în 1995 de Gazprom – 50%, Moldova-gaz — 27%, Moldovatransgaz -12% şi Tiraspoltransgaz — 11%) şi gigantul rus Gazprom au încheiat un contract de furnizare a gazelor naturale la preţul de 58 de dolari pentru o mie de metri cubi.

În 1997 Gazsnabtranzit a achiziționat de la Gazprom aproape 1,3 miliarde de metri cubi de gaze, în loc de 1,1 miliarde de metri cubi de gaze cât era specificat în contract. Supraconsumul, de 197 de milioane metri cubi, a fost estimat la 11,4 milioane de dolari și a fost achitat doar parţial de compania moldovenească. Gazprom s-a adresat companiei de asigurări Sogaz care a plătit diferenţa, iar ulterior aceasta a obţinut banii de la reasigurător - compania Lloyd’s Underwriters.

Pentru a-și recupera dauna, reasigurătoul s-a adresat Curții de Arbitraj de la Moscova care a decis, pe 12 noiembrie 1998, că Gazsnabtranzit ar urma să achite petiționarului 8,51 milioane de dolari. Asta, chiar dacă în decizia Curţii de Arbitraj se menţionează faptul că întreprinderile Moldovatransgaz şi Tiraspoltransgaz au prezentat instanței informaţii potrivit cărora ar fi achitat gazele direct Gazprom. Instanța a considerat, însă, că cele două companii sunt entități juridice separate şi nu răspund pentru angajamentele Gazsnabtranzit, chiar dacă erau fondatori.

Termenul-limită de recepţionare şi înregistrare a documentelor referitoare la concurs: 7 martie 2017, ora 09.00, pe adresa: Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova MD – 2012, mun. Chişinău, str. 31 August 1989, nr. 82, et. 1, bir. 128 (secretariat) tel. + (373 22) 201-431, persoana de contact Graur Violeta, e-mail: [email protected].