Mai mulți experți dar și foști candidați la funcția de director al ANRE susțin că acest concurs a fost desfășurat cu abateri grave și că vor solicita autorităților să fie anulat.

Fostul director ANRE, Victor Parlicov, a declarat că punctajul obținut de candidați demonstrează că acest concurs a fost jurizat de mai multe persoane decât au fost prezente la proba interviului, iar deputatul Chiril Lucinschi nici nu a depus fișa de evaluare, fapt care stârnește dubii vizavi de notarea candidaților. 

Un alt lucru dubios, în opinia experților, este faptul că deși era specificat în concurs că vor fi examinate aptitudinile de cunoaștere a limbii engleze acest lucru nu a fost făcut. Aceeași situație a fost constată și la capitolul cunoștințe în domeniul macroeconomiei. 

„Eu nu înțeleg pentru ce unui director ANRE, cunoștințe în domeniul macroeconomiei, un director ANRE trebuie să aibă cunoștințe în energetică. Dar în fine, problema este că nimeni nici nu a întrebat de macroeconomie, care de fapt constituia 20% din punctaj”, a declarat Parlicov. 

Cei prezenți la conferința de presă de astăzi au cerut să fie făcute publice înregistrările video din timpul concursului dar și stenograma ședinței. 

„Noi vom depune eforturi ca în termen restrânși să fie contestată această decizie luată în urma concursului, și sper să reușim până la ședința parlamentului unde va fi supusă votului candidatura domnului Copaci. Dacă comisia nu reacționează la cerințele noastre ne vom orienta pe alte acțiuni inclusiv pe linie legală”, a declarat Sergiu Ungureanu.

Tudor Copaci va ocupa funcţia de director al Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică. Decizia a fost luată acum câteva minute în cadrul ședinței Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe.

Președintele Comisiei, Ştefan Creangă, a precizat că Tudor Copaci a fost selectat din zece candidați intervievați, acum o zi, pentru funcția vacantă, în baza rezultatelor testării. Acesta a obținut punctajul maxim, fiind urmat de Victor Parlicov, un alt candidat la aceeaşi funcţie.

Regulamentul de activitate al ANRE prevede cinci directori ai Consiliului de administrației al Agenției, însă actualmente activează doar patru, o funcție fiind vacantă.

În septembrie 2016, Copaci a fost numit director general al Agenției Proprietății Publice (APP). Înainte de a fi numit în funcția respectivă, Copaci a fost secretar general al Guvernului începând cu luna ianuarie a anului trecut.