Câteva vinării din Moldova nu corespund exigenţelor Rospotrebnadzor, au declarat în cadrul unei ședințe experţii săi, un raport amănunţit asupra rezultatelor controalelor efectuate urmând săptămâna viitoare.

Potrivit surselor Deschide.MD, în cadrul discuțiilor din această dimineață cu privire la concluziile vizitei, membrii Rospotrebnadzor-ului s-au arătat dezamăgiți de unii producători supuși verificării.

Jumătate din lista companiilor au primit calificativul „nesatisfăcător”. Au fost identificate mai multe nereguli, cele mai multe de ordin igienico-sanitar”, ne-a comunicat sursa citată.

În total, experții ruși au verificat companiile:

1) „KVINT”;

2) KAZAYAK-VIN;

3) SA „Cricova”;

4) „Bulgari Winery”;

5) „Золотой Аист” (Barza de Aur);

6) „Молдавский стандарт” (Standart moldovenesc);

7) „Chateau Vartely”;

8) „Nexovin”;

9) „Moldiugvin”;

10) „Aurnecvin”;

11) „CASTEL MIMI”;

12) „Spirits and Distilled Trade”;

13) „Lion-Gri”.

De precizat că într-un interviu acordat pentru Deschide.MD - care va apărea în scurt timp - ministrul Economiei, Octavian Calmîc, a declarat că Rospotrebnadzor-ul a prezentat deja unele rezultate preliminare, potrivit cărora peste 10 companii care produc băuturi alcoolice au fost evaluate și urmează să fie introduse în lista companiilor cu drept de export pe piața rusă.

Amintim că autorităţile din Rusia au interzis de mai multe ori produsele de vin din Moldova, fără a prezenta, însă, probe sau argumente în privința deciziei luate. Ultimele restricţii asupra vinurilor moldoveneşti au fost impuse în toamna anului 2013. 

Ulterior, embargoul a fost anulat doar pentru câteva companii din regiunea transnistreană. În urma instituirii embargaoului din 2013, producătorii din ţara noastră au suportat pierderi de 20 de milioane de dolari şi s-au orientat spre alte pieţe de desfacere.