Președintele în exercițiu susține că anul acesta nu va fi semnat Memorandumul cu FMI argumentând că nu se reușește.

„Eu nu cred că va fi memorandumul cu FMI, asta e opinia mea. Eu cred că FMI nu va semna Memorandumul cu R. Moldova din mai multe considerente. În primul rând nu se reușește. Deja suntem în sărbărtorile de iarnă peste câteva zile. Noi am făcut tot posibilul, Guvernul a îndeplinit toate angajamentele față de FMI însă cei de la Fond sau cei care genstionează acest proces au decis să-și mai ia o pauză, cred”, a declarat Dodon. 

Amintim că în vara acestui an Guvernul Chicu a ajuns la un acord privind un nou program cu Fondul monetar Internațional. Valoarea noului program de cooperare între Republica Moldova și FMI se ridică la 558 milioane de dolari și urma a fi implementat pe o perioadă de 3 ani (2020-2023). 

Reprezentanții instituției financiare au informat că imediat după semnarea acordului dintre FMI și Republica Moldova, vor fi implementate un șir de acțiuni prealabile de evaluare a vulnerabilităților guvernanței în mai multe domenii: bugetar-fiscal, supravegherea sectorul financiar, guvernanța BNM, reglementarea pieței, statul de drept, combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. 

Planul de evaluare centralizată a guvernanței, prin folosirea criteriilor relevante și a indicatorilor, va oferi un diagnostic specific și concret al nivelului de guvernanță și anticorupție din RM. În baza rezultatelor, echipa FMI va formula recomandări rezonabile. Prin urmare, politicile de îmbunătățire a guvernanței vor contribui la reducerea corupției și la îmbunătățirea rezultatelor economice.