Deputații PAS au depistat o altă prevedere „coruptibilă” în proiectul Politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021. Parlamentarul Dumitru Alaiba este de părerea că Guvernul, care a venit cu proiectul respectiv, deschide porțile „pentru medicamente neautorizate, de proastă calitate, accesul cărora în UE este strict interzis”.

Potrivit deputatului, documentul prevede o nouă sintagmă pentru importul medicamentelor și produselor farmaceutice, și anume cele „necesare pe piața farmaceutică”.

În traducere, asta înseamnă că se deschid larg porțile pentru medicamente neautorizate, de proastă calitate, accesul cărora în UE este strict interzis. Produse prin India, Pakistan, etc, pentru consumatorii noștri pe care ar trebui să-i protejăm, nu să-i expunem riscurilor. Tot ce trebuie să faci - să „argumentezi necesitatea” și eviți reglementările. Mâine deschizi un SRL, „câștigi” niște licitații și începi a importa și distribui prin spitalele noastre, fără ca medicamentul să aibă vreo autorizație, așa cum e primit. Tot de ce ai nevoie - permisiunea de la Agenția Medicamentului. Și eviți total un întreg sistem de autorizare, reglementare a prețurilor și adaosului comercial, etc.”, susține Alaiba.

Deputatul precizează că pentru a proteja cetățenii R.Moldova, autoritățile au un sistem de reglementare a calității medicamentelor: „Siguranța fiecăruia din cetățenii noștri este pusă la bătaie pentru ca cei ce acum fură din dezinfectante să își extindă afacerile”.

Așa pornește (sau se extinde) mafia medicamentelor și e doar una din „măsuri” care vor fi votate de deputații lui Dodon și Șor. Este doar unul din motive din care noi am solicitat întoarcerea în Guvern și revizuirea calitativă a documentelor apărute peste noapte în Parlament”, susține Alaiba.

De precizat că anterior parlamentarul Sergiu Litvinenco a anunțat că în proiectul Politicii bugetar-fiscale se regăsește un alt amendament care ridică mai multe semne de întrebare. Mai exact, este vorba despre introducerea a unei noi noțiuni în Hotărârea Guvernului pentru aprobarea regulamentelor sanitare privind produsele din tutun şi produsele conexe, care ar permite comercializarea țigaretelor de foi (cigarillos) cu aplicarea unui acciz mult mai mic decât în cazul țigărilor obișnuite. Potrivit deputatului, în cazul adoptării acestei măsuri, statul ar putea pierde zeci de milioane de lei.

Detalii: DOC // Interesele ascunse ale lui Eugeniu Nichiforciuc în proiectul Politicii bugetar-fiscale: Statul va pierde zeci de milioane de lei